Arts visualsBloc

Vendre molt més que vi

La Cooperativa Falset Marçà impulsa intervencions artístiques en bótes de vi per celebrar el seu centenari
27/04/2012
Els artistes mostren les seves dogues a Casa Canals, on estan exposades fins al juny

Una doga és cadascuna de les peces de fusta que acaben conformant una bóta de vi. Una doga sola, per tant, no serveix per a pràcticament res. Però si ha estat reconvertida en una obra artística per part de creadors d’una mateixa zona, aquesta doga pot arribar a dir moltes coses, com expressar la història centenària d’una empresa molt vinculada al territori. Tot plegat es pot comprovar en el projecte “Les dogues dels 100 anys“, presentat aquest dijous a Casa Canals.

L’empresa centenària és la Cooperativa Falset Marçà, que ha apostat per l’art com un dels vehicles per celebrar aquesta data tan assenyalada. “Diem que tenim cent anys d’història i un territori al darrere i volem demostrar que això que diem, en realitat, també ho estem fent. Que quan algú obri una ampolla del nostre vi ho entengui“, explica el seu gerent, Xavi Domènech.

Un total de 19 artistes s’han sumat a aquesta iniciativa i han realitzat intervencions sobre les dogues presentades a Tarragona i, a banda, sobre bótes de vi de 225 litres de capacitat. “Els vam deixar un recipient buit i ens han tornat una obra d’art“, remarca Domènech. Amb la presentació de les dogues a Tarragona, la cooperativa ha escenificat la seva adhesió a Tarragona 2012 i ha volgut reforçar els vincles entre els vins de la DO Montsant i la ciutat.

Les bótes es podran veure per primera vegada els dies 5 i 6 de maig a la Fira del Vi de Falset i, a partir d’aleshores, començaran un periple que les portarà per diferents sales i locals del territori, de Barcelona i, fins i tot, de diversos països europeus. Les dogues, en canvi, se subhastaran el dia 6 de maig i els diners recaptats aniran a parar a una entitat sense ànim de lucre de Falset.

Entre els artistes participants hi ha el tarragoní Àlvar Calvet, que en la seva bóta ha experimentat amb la llum i el llenguatge geomètric que el caracteritza. Per a Calvet, el projecte ha resultat estimulant: “ha estat interessant sortir de la monotonia de l’estudi i, a banda, ha permès treballar amb un objecte tridimensional“.

De dins a fora. Bóta d'Àlvar Calvet per a la Cooperativa Falset Marçà.

Un altre artista molt vinculat a Tarragona, Jordi Abelló, ha fet servir la bóta com un suport més per pintar-hi banquers i voltors, un dels projectes que està treballant actualment. Un cop acabada la seva intervenció, Abelló va deixar la bóta a la intermpèrie perquè el temps acabés les imatges.

Tots els creadors han respectat les característiques de la bóta durant el procés d’intervenció i han minimitzat els efectes mediambientals nocius. La intervenció que han realitzat sobre la superficie de la bóta n’ha mantingut, en tots els casos, l’essència.1 Comentari

  1. ruth
    03/12/2012 Respon

    m'agraden molt! grans artistes al nostre territori

Deixa un comentari