BlocCulturaCultura popularPatrimoni

700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona, una efemèride a celebrar amb la ciutat

El projecte ‘Santa Tecla 700’ posa en valor l’evolució de la festa major durant set segles i projecta la Santa Tecla que la ciutat pretén tenir en les pròximes dècades

08/09/2021
Mural Bonavista Santa Tecla 700. Murs que parlen. Alba Rodríguez

Enguany, Tarragona commemora els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla amb una sèrie d’activitats de tota mena entre la tradició i la modernitat. Per aquestes, es comptarà amb una forta implicació de les entitats de la ciutat. La celebració començarà per Santa Tecla 2021 i durarà fins a la festivitat del 2022, amb els principals actes concentrats en aquestes dues festes majors.

Per conèixer més sobre aquesta efemèride ens hem de situar al maig de l’any 1321. L’arquebisbe Eiximèn de Luna i el rei Jaume II van iniciar un procés per tal que Tarragona disposés d’una relíquia de Santa Tecla. “Cal recordar la situació de reconstrucció en la qual es trobava la ciutat després d’uns segles d’abandonament”, explica el comissari del projecte, Salvador Fà, qui afegeix que l’església volia recuperar “un espai de poder que ja havia tingut en èpoques anteriors”. A més, durant aquells anys la Catedral ja estava a punt de finalitzar-se i, segons Fà, “disposar d’una relíquia de la Santa li donava més prestigi”.

El braç de Santa Tecla, d’Armènia a Constantí

La Santa es trobava enterrada a Armènia i l’arquebisbe tarragoní va demanar al rei del país armeni un part del seu cos. Als voltants del setembre de 1320, l’expedició tornava a Barcelona amb el braç de Santa Tecla. La relíquia es va traslladar posteriorment a Constantí i no va ser fins al 17 de maig de 1321 (tot i que hi ha versions que situen la data al 19 de juny de 1323) que va arribar a Tarragona. La professó va anar de Constantí a Tarragona amb la presència del rei, el seu fill, l’arquebisbe i una llarga llista de personalitats, a més de representants dels gremis locals. En total, més de 12.000 persones per a una ciutat que, en aquells moments, no tenia més de 4.000 habitants. Entre alguns dels indrets per on s’afirma que va transcórrer la professó hi figuren la rambla Vella, la plaça de la Font, el carrer Major o la plaça de les Cols.

Poques imatges han recreat aquell moment, però en destaca l’estampa El Triomf de Santa Tecla, planxa dibuixada per Francesc Tramulles i gravada per Pasqual Pere Moles (1765), l’ús del qual ha estat cedit pel Museu Diocesà de Tarragona.

Estampa d’El Triomf de Santa Tecla

Tal com detalla Salvador Fà, l’esdeveniment va ser considerat “un dels més importants de l’època arreu d’Europa”. “Per a una ciutat en reconstrucció, aquesta celebració comportà un impuls que els permetia créixer i guanyar part del prestigi que havien tingut en segles anteriors”, comenta el comissari del projecte.

Ara, el projecte Santa Tecla 700 vol reconèixer i fer valdre l’evolució que des d’aquell moment ha viscut la festa. En aquest sentit, Salvador Fà posa èmfasi en la celebració: “Volem potenciar la festa i consolidar-la encara més com un dels moments més importants del calendari de la ciutat”.

Una celebració per impulsar encara més la festivitat de Santa Tecla

Santa Tecla 700 remarca “la importància del llegat que generacions de tarragonins ens han deixat, després de segles continuats de celebracions”. D’aquesta manera, Salvador Fà explica que a partir del coneixement de la seva història es volen cercar formes de veure la festa i “incloure nous llenguatges”, per tal “d’enfortir-la de cara al futur, donant impuls a la creació local”.

A causa de les mesures sanitàries provocades per la COVID-19, s’ha hagut de replantejar el programa previst inicialment. Salvador Fà explica que “intentem mantenir tots els actes que es poden fer en el marc de la situació actual i es deixaran per al calendari del 2022 tot el que es preveu que sigui més massiu”. Els dos punts principals seran les festes de Santa Tecla de 2021 i de 2022. El programa d’enguany ja inclou alguns dels actes, però hi ha una important activitat fora també d’aquests períodes.

Xerrades, música, espectacles visuals i poesia per Santa Tecla 700

Durant el mes d’octubre de 2021 es portaran a terme unes jornades de divulgació que promou la Universitat Rovira i Virgili i el mateix Ajuntament, per una banda, i l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, per l’altra. També tindrà lloc un espectacle visual i poètic, que organitza l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalana. Així mateix, al mes de novembre serà la Biblioteca Pública qui organitzarà unes jornades de divulgació adreçades al públic més familiar.

També durant el període lectiu hi haurà activitats a les escoles per donar a conèixer la festa als més petits. Una altra cita destacada serà la que prepara l’Ajuntament de Constantí i que tindrà lloc la primera setmana de maig de 2021 amb diferents propostes.

La relíquia del Braç de Santa Tecla durant la professó de 2018. Foto: Laia Díaz.

Salvador Fa detalla que pel que fa a divulgació seran importants les jornades que es desenvolupen durant els mesos d’octubre i novembre, així com els documentals i els llibres que s’estan preparant i “que podrem veure entre les festes de 2021 i les de 2022”. “També cal destacar l’aportació del talent més jove amb les decoracions als murs, la música de rap o la dansa contemporània”, expressa. De fet, el projecte Murs 700 ja guarneix diferents espais de la ciutat amb intervencions plàstiques d’artistes del territori a partir d’una lectura contemporània dels set segles de festa a la ciutat.

Pel que fa als espectacles més concrets, un dels plats forts serà el que havia de ser l’inaugural i que finalment obrirà les festes de 2022. Una proposta contemporània de la mà de Marc Chornet i Roger Conesa, amb la participació d’un bon grapat d’artistes locals que “donaran una visió diferent i molt actual de Santa Tecla”. La Catedral serà l’espai per acomiadar la celebració amb una obra musical de Josep Vila i sota la direcció de Xavier Pastrana, que tindrà la participació de músics i agrupacions corals de Tarragona.

El comissari de Santa Tecla 700, però, creu que “el més important és seguir el programa i anar veient totes les propostes, ja que la suma és el que donarà la visió de la importància de l’esdeveniment”. Podeu consultar els actes previstos en aquest enllaç.

La importància de les entitats de Tarragona en l’organització de ‘Santa Tecla 700’

Per a l’organització d’aquest important esdeveniment s’han intentat “recollir totes les propostes que ens han arribat i al mateix temps implicar gent que habitualment no té un paper rellevant durant les festes”. D’aquesta forma, hi han participat la majoria de les conselleries que conformen l’estructura de l’Ajuntament de Tarragona i entitats com l’APELLC, la Cobla de Ministrers del Consell Municipal o la Biblioteca Pública de Tarragona. També hi ha empreses locals involucrades. Evidentment, hi ha hagut una forta presència de “totes les entitats del Seguici, els grups de música tradicional i les colles castelleres”.

La celebració, però, també tindrà present el vessant religiós i per aquest motiu s’ha mantingut, com explica Salvador Fa, “un constant contacte tant amb la coordinació de cultura de l’Arquebisbat de Tarragona com amb el Capítol de la Catedral”.

Ara com ara, el comissari de Santa Tecla 700 detalla que “encara tenim feina pendent per incorporar més gent de cara a les properes activitats i especialment també amb les empreses que, amb la seva esponsorització, puguin ajudar a fer-ho realitat”.

Text: Josep Gallofré.
Foto de capçalera: Imatge del mural d’Alba Domingo a Bonavista en el marc del projecte ‘Murs 700’.
Altres imatges: Laia Díaz i gravat cedit pel Museu Diocesà de Tarragona.1 Comentari

  1. Raimon
    09/09/2021 Respon

    Es curiós llegir: però la festa també tindrà present el vessant religiós. Home, és el principal motiu el vessant religiós perquè sense aquest tota la resta no té cap sentit, penso jo. Tota la resta sorgeix del primer motiu, el trasllat de la reliquia de la nostra patrona.

Deixa un comentari