El Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona 2023 dona el seu tret de sortida aquest dimecres, 5 de juliol, amb l’espectacle de PSC Fireworks / Pirotecnica Santa Chiara, des d’Itàlia.

El Concurs és percep per als tarragonins i tarragonines, i també pels assistents arribats de fora vila, del 5 al 8 de juliol, però darrere hi ha una feina invisible que ja va començar el mes de febrer, amb l’edició de les bases i l’enviament d’aquestes al voltant de 90 pirotècnies. Al mes d’abril, les empreses interessades van retornar la documentació, en paraules del tècnic de Festes de l’Ajuntament de Tarragona i expert pirotècnic, Hèctor de la Salud, “amb la partitura de la proposta, separada per les seccions del castell de focs, el tipus de pirotècnica i la durada”. És llavors quan s’estudien i es valoren i es fa una tria de les més espectaculars perquè participin en el Concurs.

Un treball de moltes hores

La setmana del Concurs és la que es viu de forma més intensa. És llavors quan comença la instal·lació de la infraestructura i el mateix dia de l’actuació la pirotècnia corresponent realitza el muntatge. És una tasca laboriosa, de moltes hores. Per ser concrets, normalment es comença el treball a les 8 del matí i no acaba fins a les 3 de la matinada, quan es desmunta.

“Les pirotècnies participants destaquen molt l’espai on es fa el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona”, remarca Hèctor de la Salut. La punta del Miracle és un espai privilegiat, tant per a les pirotècnies com per als espectadors. Les empreses disposen de tres zones per utilitzar: la terrassa superior; la part inferior, on normalment es fa l’estesa dels tubs i la zona de les roques, on es col·loquen els focs artificials aquàtics. Disposen d’un radi circular de 300 metres per muntar l’espectacle.

Hèctor de la Salud, explicant les característiques del Concurs

Tot plegat es munta per seccions, per trams. Amb carcasses de diversos diàmetres disposades pels diversos espais. Totes les seccions es controlen des d’un punt de forma digital. Absolutament tot el castell de focs està configurat perquè en tan sols prémer un botí s’iniciï. Aquest fa provoca que es treballi amb pirotècnica més lleugera i, per tant, amb menys quilograms de pólvora però amb més espectacularitat. Les pirotècnies treballen amb prop de 1.500 artefactes, tot i que varia vers la proposta diària.

El vent, un factor a tenir en compte

Aquest dimecres ja es troba muntant el seu castell de focs PSC Fireworks / Pirotecnica Santa Chiara. Descarreguen tots els artefactes sota la supervisió de dos agents de la Guàrdia Civil, que inspeccionen tota la documentació de la pirotècnica i els seus marcats. Treballen per col·locar cada peça a l’interior del tub de ferramenta, subjectar-los amb sacs de sorra i llençar tot el cablejat per iniciar la programació.

Un altre dels temes que pot preocupar de cares enfora és la climatologia. Un fet que desmenteix De la Salud: “el clima no afecta i no ens fa por la pluja, ja que es pot disparar ni que estigui plovent sense cap mena d’inconvenient”. La solució és tapar amb paper d’alumini tots els tubs per protegir-los. En canvi, un fenomen que sí que els preocupa és el vent. “Si no fa aire el castell no s’aprecia a causa del fum i ha arribat a passar que es pugui puntuar”, explica el tècnic de festes de l’Ajuntament de Tarragona. Així mateix, fa valdre que l’idoni és que la direcció del vent vagi cap al mar.

Durant el castell de focs un jurat de dotze persones de diversos àmbits fa la valoració pertinent per designar-ne, posteriorment, el guanyador. A l’hora de prendre la seva decisió, el jurat valorarà especialment: l’ocupació de l’espai aeri; la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors; la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d’efectes, sonoritat, conjunció amb l’entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l’acceptació per part del públic. Per puntuar, els espectacles han de durar un mínim de 5 minuts. Pel que fa al públic, Héctor de la Salut posa èmfasi que “els agraden molt les formes i el que més es valora a la zona del Mediterrani és l’esclat final”.

La Guàrdia Civil inspeccionant el camió amb els artefactes pirotècnics

Un altre dels punts importants del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona és minimitzar l’impacte mediambiental que genera: des de carcasses més biodegradables que respectin el medi ambient fins a treballs de neteja des de l’organització. “La setmana següent del Concurs ho deixem tot tal com estava, i fins i tot més net”, diu Héctor de la Salud.

150 persones treballant de forma directa

El Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona portarà entre 40.000 i 50.000 persones a Tarragona durant aquests dies. Un treball intens per oferir les millors versions dels castells de focs als assistents a la platja del Miracle, amb la presència de 150 persones que desenvolupen diverses tasques de forma directa i unes 250 implicades.

Text i imatges: Josep Gallofré