Va estudiar disseny i art a Eina. Va estar força temps treballant de dissenyadora i amb el que va estalviar va marxar a l’Amèrica Central per viure-hi tot un any. Allà li va venir la necessitat de fotografiar. Quan va tornar cap a Catalunya va decidir estudiar fotografia mentre treballava. D’això ja fa 5 anys.

Ella és l’Alba Rodríguez Núñez, una jove fotògrafa que no para quieta; en aquests moments està immersa en diversos projectes de la ciutat i els seus treballs es comencen a veure aquí i allà. Tant si es tracta de projectes comercials, com si estan dedicats a la moda, a l’arquitectura, a casaments o a retrats i sèries més personals, l’Alba busca la nitidesa i el matís dels adjectius, és a dir, aquells gestos, geometries i instants aparentment poc importants que aporten una nova estètica a l’espai, a la persona i al moment.

També la podem seguir al web i a Instagram i ella serà la Fotògrafa Convidada del mes de maig. Avui la coneixem una mica més…

Quins són els teus referents?

Vaig estudiar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i després a Grisart, però sempre continuo formant-me. Alguns de la meva gran llista de referents són Richard Avedon, Diane Arbus, Josef Koudelka, Chema Madoz, Michael Kenna, Annie Leibovitz…i podria continuar la llista amb mísics, cineastes…

Per a què creus que serveix fer fotografia avui dia?

En general no ho sé, però en particular em fa feliç.

Com veus el boom que actualment hi ha cap a la imatge? 

Positiu, perquè indica que la gent necessita la fotografia.

Quins temes t’agrada tractar en la teva fotografia?

El tema que em mou en aquell moment; de vegades se’m revela al davant i d’altres el vaig a buscar. Tinc una manera de fer pròpia que sempre em porta on he d’estar.

Des del teu punt de vista, què és el que fa que una foto sigui bona o no ho sigui tant?

Quan la fas, la sents diferent, el temps s’atura i la recordes.

Foto: Alba Rodríguez Núñez

Foto: Alba Rodríguez Núñez


Abans de fer una foto, tens clar com l’has de fer? 

De vegades penso en fotos que després faig i d’altres he de fer una foto i la voluntat fa que al final surti. L’atzar sempre hi juga un paper molt important.

I, en el cas dels retrats, com aconsegueixes fer visible l’essència de les persones?

Si no jutges a les persones, elles mateixes es retraten.

Últimament estàs implicada en diversos projectes de la ciutat, com són la parada De Temporada o la residència artística amb Transmissions. Explica’ns què t’aporten aquests dos projectes.

De Temporada m’aporta treballar per amor a l’art i compartir amb la gent. Transmissions m’ha aportat superar-me a mi mateixa, lluitar pel que vull i fer alguna cosa sincera.

Foto: Alba Rodríguez Núñez

Foto: Alba Rodríguez Núñez


Les imatges que publiques a Instagram són “diferents” de les que mostres en altres contextos?

Son més informals, del dia a dia, d’exposicions, making off de treballs…

Què és per a tu Instagram? Què té de bo i de no tan bo?
Per a mi és com una llibreta d’esboç, on prenc apunts, i cada vegada més intento mostrar el que estic fent. El bo és que et permet mostrar, i el dolent és quan t’absorbeix.

Digue’ns 5 usuaris de la xarxa que no ens hem de perdre…

Els que mes miro són els de National Geographic. @everydaymiddleeast fotografia els països de l’Est. @pakistanjusticeproject fotografia el Pakistan. @michaelchristopherbrown es fotògraf de Magnum Photos i ho fa tot amb iphone. @stace_a_lace només fotografia cames de gent al carrer.

L’Alba fa un temps que treballa al votant de la temàtica dels pescadors i, en la seva sèrie per a Tarragona Cultura, ens ho mostrarà. Durant tot el mes de maig, us convidem a acompanyar-la amb les vostres imatges al voltant de la seva proposta; poden ser noves o antigues i només cal que les etiqueteu a Instagram amb #LaFotògrafaielMar. Cada setmana en destacarem una, que formarà part de l’exposició que farem al desembre sobre El Fotògraf Convidat de 2015.

Moltes gràcies, Alba, per les teves paraules i les teves imatges!

Imatges: Alba Rodríguez i Polarizador
Entrevista: Rosa Comes

Alba Rodríguez - Foto: Polarizador

Alba Rodríguez – Foto: Polarizador