Alfred Abad (Tarragona, 1962) és enginyer industrial i treballa en una empresa química de Tarragona, però, en les seves estones lliures, un dels seus passatemps és compondre sardanes (i ballar-les, evidentment).

Des de fa molts anys és el president i la cara visible de l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, una entitat dedicada a la sardana esportiva i a la promoció de la sardana i la música per a cobla a la ciutat.

Aquesta afició per la música i la sardana li ha reportat moltes satisfaccions. La darrera, el Premi Sardana de l’Any 2018, que ha guanyat amb una de les seves darreres composicions Montblanc, capital de la sardana.

Enhorabona pel guardó. S’esperava guanyar aquest premi atorgat pel públic?

Era la tercera vegada que arribava a la fase final. En l’anterior edició havia guanyat l’accèssit, però aconseguir el premi popular, tenint en compte que per a mi és una afició, és tota una sorpresa i un orgull. Hi competeixes amb compositors molt prestigiosos i que tenen molt de nivell.

Tenint en compte els reconeixements que ha anat rebent, no ha valorat la possibilitat de dedicar-se en exclusiva a la composició?

Al contrari. De fet, el que m’he plantejat és deixar la composició durant un temps i descansar.

Però, si ara les seves sardanes seran més conegudes que mai!

Cert, però a mesura que et coneixen més, et van arribant més encàrrecs i tens més pressió. Em preocupa molt el tema de la síndrome del full en blanc i la sensació que cada vegada ha d’agradar més el que fas. A mi això m’angoixa; per aquest motiu alguna vegada he pensat a deixar-ho un temps fins que torni a tenir moltes ganes d’escriure.

Com aconsegueix que es difongui la seva obra entre les cobles?

La Confederació Sardanista de Catalunya té una base de dades on hi ha totes les sardanes que es componen. Allí és on les cobles acostumen a fer la recerca per tal de decidir els seus repertoris.

Què és el que més satisfacció li reporta d’escriure sardanes?

Que les cobles les escullin per interpretar-les. Això vol dir que el que has escrit té acceptació popular i, darrerament, tinc la sort que programen molt les meves peces.

Foto: Tarragona Dansa

Creu que la sardana passa per un bon moment de popularitat?

Durant l’any es fan, aproximadament, 3.000 activitats sardanistes arreu del país i hi ha un centenar de cobles i molta gent component noves peces. A més, hi ha molts músics joves que s’estan interessant per estudiar instruments de cobla. Crec que musicalment estem en un molt bon moment, però l’èxit no és el mateix si parlem del ball.

Text: Laia Díaz
Fotografia: Cedida