Joaquín Ruiz de Arbulo: “A nivell de conservació del patrimoni, caldria millorar la coordinació, ja que és quelcom que ens manca des de fa 20 anys”

Joaquín Ruiz de Arbulo (Tudela, 1958) és catedràtic d’Arqueologia Clàssica a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigador a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

Ha investigat en profunditat les ciutats romanes d’Empúries i Tarragona i també ha treballat a Roma, Ostia Antica i Pompeia i sempre li ha entusiasmat la divulgació històrica.

Fa justament 20 anys va participar en la candidatura tècnica perquè la Tarragona romana fos nomenada Patrimoni Mundial i és col·laborador científic del Festival Internacional Tarraco Viva que aquest diumenge clausura la seva XXII edició.

Què va significar l’any 2000 el nomenament del conjunt romà de la ciutat com a Patrimoni Mundial?

En aquells moments, l’Ajuntament va crear un eslògan que era “Tarragona, patrimoni de tots”. Realment era un reconeixement que era molt difícil d’aconseguir, però que tenia valor per a tota la ciutadania. Ara bé, ser Patrimoni Mundial és un orgull, però també una responsabilitat molt gran perquè cal treballar constantment per la conservació dels monuments.

Continua llegint

Evan Dedes: “Les primeres cançons les vam compondre amb guitarres acústiques i pots de detergent que servien de bateria sense saber més que les notes músicals”

Evan Dedes (Tarragona, 1972) és impressor gràfic i també el bateria de Los Glosters des de fa més de 30 anys.

Però, Los Glosters no sempre han estat Los Glosters. L’octubre del 1988 l’Evan Dedes (batería), en Ramón Cuenca (veu) i el Carlos García (guitarra) van fundar Els Pirats. Va ser en un bar on, segons recorda Dedes, es lamentaven de l’actuació horrorosa que havia fet la Jove uns dies abans al Concurs de Castells. “Vam trobar-hi unes amigues que ens van dir que estaven pensant en crear un grup de música amb guitarres acústiques i pots de detergent per la rentadora i ràpidament ens vam plantejar si elles poden, per què nosaltres no?”, explica.

Continua llegint

Pere Nolasc: “La música és un ‘most’, un llenguatge que uneix les persones”

Pere Nolasc (Tarragona, 1985) és el violinista de la Barcelona Gipsy balKan Orchestra, que el pròxim dissabte 29 d’agost ofereix un concert al Teatre Auditori del Camp de Mart, en el marc del cicle Tarragona Reactiva la Cultura. Amb un directe molt dinàmic, aquesta formació, fundada l’any 2012, que compta amb integrants de diferents parts del món, portarà, per primera vegada, les seves reinterpretacions de la música tradicional dels Balcans a la ciutat on va néixer Nolasc.

Continua llegint