Bloc

Presentació del Banc de la Cultura

El Banc de la Cultura serà una plataforma en què es visualitzaran tots els intercanvis culturals possibles i que orientarà la relació…

05/07/2012

El Banc de la Cultura serà una plataforma en què es visualitzaran tots els intercanvis culturals possibles i que orientarà la relació entre les persones i els agents culturals de la ciutat cap a la col·laboració i el benefici mutus. La missió del Banc de la Cultura serà fomentar i fer possible l’intercanvi de coneixements, recursos, expressions i habilitats culturals entre les persones de l’entorn proper. Es tracta, per tant, d’una plataforma d’intercanvi amb la mediació de l’Ajuntament de Tarragona. Tot plegat, inspirat en iniciatives exitoses en altres àmbits com els bancs del temps.

El projecte es va desenvolupar en el marc de la Capital de la Cultura Catalana de 2012. Durant el transcurs d’aquest any, l’Ajuntament de Tarragona va treballar per concretar-lo, amb l’objectiu de posar-lo en marxa a partir de 2013. Actualment, ja es pot consultar el document de treball que defineix l’estructura del futur Banc de la Cultura i que es posa a disposició d’agents culturals i ciutadans per anar recollint aportacions que el puguin millorar dia a dia. Aquest document és fruit de les entrevistes que s’han produït amb més de 130 agents externs i de les reunions d’un grup de treball de 44 persones, pertanyents a diversos departaments de l’Ajuntament.

Les persones interessades a fer aportacions poden utilitzar qualsevol dels canals existents, ja siguin les xarxes socials o el correu [email protected], o bé concertar una reunió amb els tècnics responsables (977 296 100, extensió 6518).

Com es visibilitzarà en el futur

El Banc de la Cultura es visibilitzarà com una plataforma digital: web estructurat amb un gestor de continguts potent, xarxes socials específiques per les diverses línies apuntades, aplicacions per al mòbil, realitat augmentada i newsletters específics.

Què suposarà

  • El Banc de la Cultura implicarà un canvi en les relacions i les dinàmiques de treball que s’estableixen entre els agents culturals de la ciutat i de les que s’estableixen entre administració, agents privats i empresa.
  • També suposarà una ampliació del sentit de la “cultura” i partirà de la concepció de la cultura com un bé bàsic i de primera necessitat.
  • Donarà cabuda a manifestacions i persones poc visibles en el moment actual.
  • Implicarà un canvi de procediments i de funcions en els diversos departaments de l’Ajuntament, que tindrà repercussions internes i externes.
  • Contribuirà de manera decidida a visualitzar l’oferta i la demanda culturals, de manera que serà una continuació natural de Tarragona 2012.

El projecte en 5 minuts:




8 Comentaris

  1. Teresa Miquel
    28/02/2013 Respon

    Em sembla molt interessant un banc de la cultura. Ho podríem copiar a Mallorca. Estaré atenta a veure com es desenvolupa.
    Enhorabona!

    • Tarragona 2012
      01/03/2013 Respon

      Benvolguda Teresa, celebrem l'interès. Estem treballant intensament perquè el projecte vegi la llum el més aviat possible. Us n'informarem!

  2. Marc Andreu Rosich
    05/03/2012 Respon

    Estaria bé que participessin grups d'escoles i l'entramat associatiu. A més d'obrir aquest banc a la resta de les terres catalanes.
    Em sembla una gran idea !

    • Tarragona 2012
      06/03/2012 Respon

      Marc, creiem que el que dius és molt encertat. De fet, el Banc de la Cultura està pensat d’acord amb un sentit ampli de la cultura i vol trencar les fronteres que fins ara han determinat l’acció municipal des de la Conselleria de Cultura. En aquest sentit, és una voluntat prioritària incloure-hi les escoles i les associacions, com també biblioteques i centres cívics, i potenciar la creativitat que tot ciutadà pot oferir. Aquest és el moment en què s’està definint el projecte i, si vols conèixe’l més a fons, només cal que ens escriguis a [email protected] i te n’informarem. Moltes gràcies

  3. eduard bru salas
    04/03/2012 Respon

    pregunta, ¿el cinema no es cultura?, quins cinemes quedan a la ciutat, quant el ajuntament
    posara a dispusicio del ciutatans un cinema, com a cualsebol poble, per petit que sie. moltes gracies per recullir la opinio i trasladarla al sr. Felix Ballesteros que va dir que a la primavera tindriem unes sales apropiades a la ciutat.

    • Tarragona 2012
      06/03/2012 Respon

      Eduard, no hi ha dubte que el cinema és cultura i és una llàstima que des de fa alguns anys no hi hagi cap sala de cinema al centre de la ciutat. En aquests moments hi ha una empresa privada que està construint un nou complex de cinemes al Parc Central i, puntualment, diferents entitats de la ciutat programen projeccions en espais del centre de la ciutat. En qualsevol cas traslladem la seva observació a la Conselleria de Cultura i si en el transcurs de l'any hi ha alguna novetat en aquest àmbit la difondrem convenientment. Gràcies pel seu comentari.

  4. Gloria Herrera Garcia
    13/02/2012 Respon

    Estaría bien poder crear una página o rincón, donde rescatar todos los refranes que se están perdiendo

    • Tarragona 2012
      21/02/2012 Respon

      Benvolguda Glòria, el Banc de la Cultura serà una plataforma d’intercanvi cultural lliure entre les persones, entre d’altres coses. En aquests moments estem pensat el seu funcionament i recollint les aportacions que ens puguin fer al projecte. La iniciativa de recollir refranys que s’estan perdent podrà ser una demanda a realitzar entre la gent que formi part del Banc de la Cultura. Moltes gràcies per la teva aportació.

Deixa un comentari