El secret per ser al peu del canó durant 40 anys es redueix a “no mirar el rellotge gaire sovint” i “fer el que t’agrada”. Aquestes són les respostes que donen la Sara i la Trini Domènech a l’hora de reflexionar sobre l’efemèride. I és que la botiga de queviures Can Domènech celebra el seu aniversari aquest dissabte 1 de  maig. El negoci familiar tarragoní, situat al carrer d’Apodaca, està especialitzat en productes carnis, com ara el xai, el cabrit i el corder, però també en fruites i verdures. “Amb el temps, el negoci fundat per la mare, ha anat eixamplant-se amb diverses referències vinícoles, tota mena de begudes, així com altres productes de menjar”, esmenten les botigueres de la segona generació.

Val a dir, però, que si una característica els pot descriure adequadament als de Can Domènech és, sense cap mena de dubte, l’artesania amb la qual treballen. I és que una altra de les sortides comercials que hi ha a l’establiment, des dels seus orígens, és l’elaboració d’embotits; tots els fan ells. Són d’allò més populars les llonganisses, les botifarres i els xoriços. Les germanes Domènech destaquen, d’altra banda, que hi ha “una gran varietat de formatges”, també.

Interior botiga Can Domènech Tarragona

Relleu generacional

“Som cinc germans a la família, tres nois i dues noies, hi som tots a l’empresa. Els germans s’encarreguen de treballar amb el pare al mas, on també es crien cabrits i corders, entre altres animals; i, també, carreguen el camió per repartir el gènere. Fins i tot, les verdures són del mas”, assenyala la Sara. Tant ella com la Trini, des de ben petites, van veure feinejar els pares i, aviat, van tenir clar que agafarien el relleu a la botiga.  “A hores d’ara, no sabem si en tindrem de relleu generacional, encara és d’hora; tot i que, els pares tenen més de 10 néts”, apunten.

Hi ha moltes tasques a fer a Can Domènech i l’especialització l’han aconseguida amb hores de pràctica i sempre respectant els interessos de cadascú. L’activitat diària a Can Domènech sempre és diferent, en donen fe la Trini i la Sara. “Coneixem molts clients pel seu nom i, moltes vegades, sense que ens ho diguin, sabem què vénen a buscar. N’hi ha d’altres, que vénen un cop l’any, pels volts de Nadal. Els tractem amb confiança per fer-los saber que la botiga és casa seva”, asseguren.

Records i l’arribada de la Covid

I, parlant de confiança. Repassem trajectòria amb la Sara, qui ens regala una anècdota: “Recordo que, quan vaig començar a fer les primeres feines a la botiga, ningú em deixava tallar carn. Només era venent ous i embotit. Un dia, però, una clienta va apostar per mi i em va demanar que li tallés una mica de corder; em va dir ‘tant se val com siguin els talls’, em va donar la confiança que necessitava i des de llavors, vaig començar a tallar carn”.

Preguntades per com han passat l’arribada de la Covid-19, manifesten que “vam haver d’adaptar-nos ràpidament”. Al principi, els van arribar nombroses comandes que havien de fer arribar a diferents domicilis. “Ara, tot pegat, s’ha calmat una mica, perquè la gent pot venir presencialment a comprar”, esmenten. La incertesa es fa palesa en tot moment, però l’equip professional de Can Domènech aborda la situació “tot posant bona cara, perquè s’ha de ser positiu”, reblen.

Façana Can Domènech Tarragona
Can Domènech es troba al número 21 del carrer d’Apodaca

“Tenim productes amb preus per a totes les butxaques. Som conscients que són temps complexos. A més, hi ha gent que ha perdut la feina i veus moltes cares d’angoixa i preocupació. El que volem és que, a Can Domènech, se sentin a gust, som una gran família”, conclouen.

Text: Cristina Valls López
Fotografies: Can Domènech