Bloc

Chantal Grande: des de França amb amor… i fotografia

Va néixer l’any 1949 a Corresa, però viu a Tarragona des dels anys vuitanta. És directora artística del festival SCAN de fotografia des de fa 12 anys i fundadora de la Galeria i Fundació Fòrvm. Per reconèixer la seva tasca, l’Ajuntament li ha atorgat el Mèrit Cultural

10/01/2021

Chantal Grande (Corresa, França, 1949) arriba al passeig de les Palmeres amb un estil innegable. «Miro l’horitzó des d’aquí i allibero els meus pensaments», diu, amb la mirada perduda en la fina línia que separa el blau del mar i el del cel. Aquest és un dels seus llocs preferits de Tarragona, ciutat on desplega el seu amor per la fotografia des del 1981, quan va fundar la Galeria Fòrvm junt amb el seu marit, David Balsells. «Però de fer fotos, no en tinc ni idea!», se sincera, somrient.

Grande és directora artística del festival SCAN de fotografia des de la seva creació, ja fa 12 anys. «Recordo quan vam decidir organitzar-lo. Per primera vegada, Tarragona es va rebel·lar per la desaparició d’un festival cultural, la Primavera Fotogràfica, i va néixer l’SCAN», rememora la destacada galerista. Aquest any, malgrat les dificultats provocades per la pandèmia, el festival no s’ha aturat. Es va inaugurar el 7 de novembre a la Casa Canals, i estarà visible —si les restriccions ho permeten— fins al 31 de gener.

«Ha estat molt difícil tirar endavant, però gràcies a la confiança dels artistes i l’Ajuntament hem pogut seguir. De fet, diria que ha estat el més difícil, però el més il·lusionant», explica Grande. Tot i això, l’equip de l’SCAN està acostumat a treballar amb pocs recursos i dificultats. «El factor econòmic sempre ha estat un obstacle, perquè vam començar el 2008, quan va arribar la crisi, però mai no ha marxat aquesta crisi!», es lamenta.

Chantal Grande treballa per enriquir Tarragona amb fotografia i art des del 1981.

La perseverança de Grande és indestructible quan es tracta de fotografia. Va arribar a la ciutat l’any 1981 i «des d’aleshores no he deixat d’organitzar esdeveniments amb fotografia de primer nivell», assegura, i rememora les exposicions  a la Casa Canals o al Tinglado 2. Opina que la ciutat «ha fet un canvi cultural notable» però recalca que cal «complementar» els atractius turístics de Tarragona amb oferta de cultura contemporània. «Perquè la mateixa sensació que et pot produir mirar el mar, amb el sol i la brisa acariciant-te la cara, es pot repetir quan entres en una sala d’exposicions», declara.

La tasca de Grande per convertir Tarragona en una ciutat rica en cultura fotogràfica i artística ha estat reconeguda per l’Ajuntament. El passat mes de novembre va ser distingida amb el Mèrit Cultural. «Estic molt sorpresa i m’honra molt. Em fa recordar els meus inicis a Tarragona, quan vaig obrir la galeria», expressa. El seu desig és que algú agafi el seu relleu, «i n’estic convençuda que passarà. Només cal curiositat i passió per l’art». Mentrestant, Grande continuarà treballant. Perquè en els seus plans no es troba moure’s de la ciutat que la va acollir fa quaranta anys, i per la qual ha treballat sense perdre passió ni ganes.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Carlos D.G1 Comentari

  1. Roser Cerdà Ferré
    10/01/2021 Respon

    Gran Chantal, bona artista i bellissima persona

Deixa un comentari