No sé sap amb exactitud la data, però va ser cap al 1915 o 1916 quan es va fundar la impremta Torres i Virgili al carrer Sant Francesc. El seu impulsor va ser en Josep Pau Virgili Sanromà, el reconegut avi Virgili que des de fa anys veu passar la ciutat per davant seu assegut en un banc de la Rambla Nova.

Virgili era l’avi de la Montse Virgili (Tarragona, 1966), actual propietària de la impremta, que va heretar el negoci del seu pare l’any 1996 quan aquest es va jubilar. Ella és la tercera generació que tira endavant aquest negoci ubicat des dels anys 80 en una cantonada del carrer Ferrers de la Part Alta.

“Vaig estudiar pintura i esmalt a l’Escola d’Art de Tarragona i mai em vaig plantejar seguir amb el negoci, però un dia el meu pare va necessitar ajuda i vaig descobrir un món apassionant”, explica Montse Virgili que des de fa més de 20 anys regenta el negoci.

Virgili recorda com, de petita, anava a la impremta de l’avi i ajudava al seu pare els dissabtes a plegar, a posar plàstics als fotolits… “Hi havia una màquina, anomenada linotip, que fonia el plom i el transformava en tires de lletres. Els caixistes ho muntaven i d’aquí en sortien les impressions. Això sí, no m’hi deixaven acostar gaire, que deien que el vapor que en sortia era tòxic. Imagina’t, plom calent…”, recorda Virgili.

Montse Virgili amb les seves treballadores, Montse Castro i Anna Vergés

Actualment, els mitjans han avançat molt, però el negoci també s’ha hagut de transformar. De tenir feina a dos o tres mesos vista, en l’actualitat treballen molt el dia a dia. Imprimeixen cartells, lones o el que faci falta i sigui de gran format, però des de fa temps estan especialitzats en fer edicions de llibres. “És habitual que vingui algú, s’assegui aquí i et digui que ha escrit un llibre del qual en vol fer uns quants exemplars. L’ajudarem a maquetar-lo i en gestionarem l’ISBN, però de la difusió no ens podem fer càrrec, no donem a l’abast”, explica Montse Virgili.

Tot i això, des de la impremta han creat una petita editorial amb la qual volen donar sortida a llibres amb temàtica exclusiva de Tarragona. Sota el segell Drudis i Virgili editors ja han publicat algun llibre amb textos i feina que va fer el seu avi, Josep Pau Virgili Sanromà.

“Tenim un arxiu molt extens del meu avi. Des que era aprenent, amb 14 o 15 anys, que a la impremta hi tenia un llibre on tots els treballadors, que n’hi havia molts, anaven apuntant coses com ara ‘He vist que el Pepito s’ha comprat un ruc i ha estrenat carro’. De tota aquesta història viva en va fer un diccionari inèdit que ara el meu pare està digitalitzant per tal de poder valorar què fem amb tot aquest arxiu”, afirma Virgili.

Davant de la pregunta sobre si hi haurà una quarta generació que mantindrà el negoci, es mostra escèptica. Té dos fills, però sembla que cap dels dos té gaire interès per seguir al capdavant de la impremta. “Mai se sap, jo tampoc m’ho havia imaginat i aquí em tens”.

Text i fotografies: Laia Díaz