Arts escèniquesBlocMúsica

Cor Ciutat de Tarragona i Espaldamaceta

Artistes participants a 'Som llamp, som cruïlla'
21/02/2012

El 25 de febrer el Palau de Congressos acollirà l’espectacle Som llamp, som cruïlla, que donarà el tret de sortida a la Capitalitat de la Cultura Catalana Tarragona 2012. L’eix de l’espectacle són els diàlegs culturals que mantindran diferents artistes. Al llarg d’aquesta setmana, en aquest web recollirem les opinions d’alguns dels artistes participants en aquests diàlegs. És el cas del músic tarragoní José Juan Gonzàlez, conegut artísticament com Espaldamaceta, que compartirà escenari amb el Cor Ciutat de Tarragona, dirigit per Josep Prats. Hem parlat amb tots dos sobre la seva participació a l’acte.

Pots avançar-nos en què consistirà la teva participació?

Josep Prats: La participació del Cor Ciutat de Tarragona consisteix a compartir la interpretació de Cançó de bressol amb l’Espaldamaceta, en què el cor cantarà un acompanyament. El concert acabarà amb la interpretació de sis cançons populars catalanes per a cor i piano que l’Albert Guinovart va escriure i dedicar al Cor Ciutat de Tarragona i que vam estrenar al mes de juliol passat en el concert d’obertura de la Setmana Cantant 2011. En aquest cas l’Albert ha escrit uns arranjaments orquestrals, de manera que en aquesta ocasió hi participarem nosaltres, el mateix Albert Guinovart al piano i, en algunes de les cançons, l’orquestra Camerata XXI.

Espaldamaceta: La meva participació comença perquè a algú li va agradar la versió que vaig fer de Cançó de bressol, una cançó tradicional menorquina que vaig descobrir perquè un director i una directora de corals infantils la van escollir per ensenyar-nos-la a una colla de mestres. És molt curiós que ara la faci a mitges amb un cor.

Què destacaries de la teva parella artística?

JP: Em sembla que el to recollit i intimista de l’Espaldamaceta lliga molt bé amb l’arranjament que de la mateixa Cançó de Bressol va fer el compositor Manuel Oltra fa uns anys. Per això crec que es tracta d’una proposta molt coherent. D’altra banda, tots sabem que, més enllà de compondre, l’Albert Guinovart és un pianista de primera categoria, de manera que ens fa molt feliços poder compartir amb ell i amb Camerata XXI (amb qui també treballem sovint) la interpretació d’aquestes cançons dedicades al nostre cor.

E: Destaco el respecte que la coral té pel seu director i l’autoritat que el director exerceix sobre ells. Tot plegat, mentre es transmeten bones vibracions en les dues direccions amb i per a la música.

Espaldamaceta. Foto: Pablo Zamora

Què creus que Tarragona aporta a la cultura catalana?

JP: Està clar que el patrimoni cultural de Tarragona és un dels fonaments més importants de la cultura catalana. Però les “pedres”, més enllà del testimoni històric, les fem parlar els qui, dia a dia, treballem per a nosaltres, per a la gent, per a la ciutat, fent cultura. Podríem dir que projectem aquest patrimoni històric al present i al futur, i fem que Tarragona sigui un punt de referència en l’àmbit cultural del nostre poble.

E: Jo sóc un altre dels tarragonins i tarragonines que fem cultura. No sé en quin grau la ciutat i la cultura que he viscut aquí són responsables de la meva obra. Potser els Improbables, els Cocina, veure i escoltar la Thorpe, els Penjats, les cintes de cassette que em gravava l’Isra, potser els concerts del D.O. i els de Santa Tecla, potser el Shiva, potser el Groove, potser la Sala Zero, potser la Sala Trono, potser que Anima’t, potser que ma mare que em cantava de petit…2 Comentaris

 1. Jordi Planas Manzano
  21/02/2012 Respon

  Estarà garantit el transport públic a la sortida pels que el necessitem?

  Si no ho està, alguns no podrem anar-hi...

  • Tarragona 2012
   22/02/2012 Respon

   Jordi, l’oferta de transport públic serà l’habitual de l’EMT. Es calcula que l'acte tingui una durada aproximada de 90 minuts. Esperem que puguis venir!

Deixa un comentari