Tarragona tornarà a viure l’essència del manga, l’anime, els videojocs i la cultura japonesa en la seva màxima esplendor. Del 22 al 24 de juliol torna al Palau de Congressos un dels esdeveniments més esperats, l’ExpOtaku. Arriba amb la intenció de superar les dades de la darrera edició abans de la pandèmia, l’any 2019, i amb diverses novetats destacades.

El certamen oferirà 6.000 metres quadrats de contingut, amb més de 180 activitats organitzades durant els tres dies d’esdeveniment, més de 65 expositors, 10 entitats col·laboradores d’arreu de Catalunya, així com prop de vint tornejos de videojocs. Pretenen tornar a Tarragona per la porta gran, i així ho referma David Gaspar, organitzador de la fira: “Ens fixem en l’edició de l’any 2019 i aquesta és la base sobre la qual volem créixer”. Cal recordar que l’any passat es va celebrar l’ExpOtaku, però d’una forma molt limitada a causa de la covid-19.

Aquest cap de setmana vinent, doncs, el visitant trobarà set zones temàtiques amb actuacions musicals, anime, conferències, cosplay, cultura coreana i japonesa, exhibicions, exposicions o tallers, entre molt d’altres. Fins i tot casaments friquis. Una de les novetats d’enguany és l’ampliació de la fira a l’auditori August del Palau de Congressos, “per tal que els visitants puguin estar més còmodes i participin en les xerrades i tallers dels convidats”, expressa Gaspar. L’organitzador detalla que “també hem agafat elements de l’any passat, com fer ús de l’exterior amb activitats lúdiques i d’aigua”. Entre aquestes, en destaca una zona temàtica amb una festa Matsuri, que emularà els festivals d’estiu japonesos i que es pot equiparar a les festes majors del territori, amb paradetes de menjar i beguda del país nipó i espais de jocs i activitats.

Els vídeojocs continuen tenint molt de protagonisme a l’ExpOtaku

David Gaspar també fa valdre l’increment de convidats per oferir xerrades i tallers, que ha passat de cinc a dinou. “És un salt quantitatiu i qualitatiu”, expressa. Així, es podran veure influenciadors, il·lustradors o professionals de l’anime “d’un nivell superior” com Hoxy Anime, XGreen, El Quinto Emperador o IvART. Un llistat que no ha triat l’organització, sinó que ho han fet els mateixos aficionats al certamen a partir d’una enquesta pública. Pel que fa a la temàtica dels videojocs, han mantingut el nombre de videoconsoles, amb màquines de darrere generació i de realitat virtual.

Un perfil de visitant d’entre 13 i 35 anys

L’organitzador de l’ExpOtaku considera que la cita de Tarragona “ja és un referent, no només a la ciutat, sinó també a Catalunya”. Creu que l’èxit de la fira rau en “l’exotisme del que és diferent”. A més, les ganes del públic després de dos anys sense activitat social ha influït de forma molt positiva. David Gaspar ho exemplifica en l’edició que va tenir lloc a Logronyo, on van créixer un 50 % respecte a l’edició de 2019. “Ens va sorprendre i sobrepassar alhora”, comenta. D’aquesta forma han optat a Tarragona per descentralitzar l’escenari principal i guanyar aforament.

El perfil dels visitants de l’ExpOtaku es concentra en els joves d’entre 13 i 55 anys (prop del 70 %) i les famílies amb nens d’entre 3 i 10 anys (el 30 % restant). Dins d’aquests, Gaspar detalla que existeixen dos tipus de públics. En primer lloc, el genuí, el que ho coneix perquè li agrada i té un ampli coneixement. En segon, el que s’acaba d’iniciar-se en el món de l’anime i té curiositat. A més, referma el concepte “d’afició familiar”. “Molta no gent no ha aparcat els seus gustos per la cultura japonesa mentre creixia professionalment i creava una família”, comenta.

A l’ExpOtaku s’hi pot trobar tota mena d’objectes vinculats al manga i l’anime

La pandèmia de la covid-19 ha provocat que l’entorn del manga i l’anime hagi crescut de forma favorable. “Durant un any i mig, la gent ha passat molt temps a casa i ha tingut poca interacció social, cosa que ha obligat a cercar mètodes d’oci alternatiu”, detalla David Gaspar.

Per l’organitzador d’ExpOtaku, l’animació japonesa està actualment “estereotipada”. “S’ha estigmatitzat amb idees fora de lloc com que l’anime està hipersexualitzat i és violent, i no és pas així”, critica Gaspar, qui afegeix que “cal ser conscients que existeix de tot en qualsevol producte audiovisual i d’animació”. També vol trencar amb el tòpic que l’animació “és quelcom infantil”. Posa d’exemple que al Japó existeixen més de 300 subgèneres i que hi ha fins i tot manga i anime per a la tercera edat. “Es crea en la mesura que existeix demanda social”, explica el David.

Un espai dedicat a l’artesania i la il·lustració

Un dels majors reclams de l’esdeveniment és el seu creixent espai dedicat a artesans, il·lustradors i joves creadors, que enguany arriba a 45 expositors. Els visitants hi podran trobar des d’il·lustracions originals de nous autors fins a creacions d’orfebreria steampunk, passant per treballs amb vidre, fusta, confecció de teixits o marxandatge de fabricació artesanal.

L’il·lustrador tarragoní Miquel Blay és l’alter ego de Sami Luu, i estarà present a l’ExpOtaku per mostrar els seus còmics i marxandatge, sota el paraigua del col·lectiu Sons of Lilith. Defineix les seves imatges “com un conjunt de realitats que plasmen la llibertat i la rebel·lia de ser un mateix”, amb el col·lectiu LGTBI com un dels protagonistes.

Imatge del còmic Black Wings, de Miquel Blay

Sons of Lilith serà a l’ExpOtaku amb quatre artistes de diverses temàtiques. El Miquel hi exposarà Bohemian, un còmic de quatre volums en to d’humor, que tracta, en paraules del Miquel, “sobre un grup de noies que van a viure a Barcelona i pretenen estudiar art en una universitat surrealista”. A més, durà a l’ExpOtaku marxandatge sobre la seva nova publicació: Black Wings. Una història de dimonis i Llucifer, que planeja com conquerir el cel. Blay assegura que l’ExpOtaku li serveix per “donar-se a conèixer i visibilitzar el meu treball”.

Els membres de Sons of Lilith també són els impulsors de la iniciativa de LGBT Inferno, que va tenir lloc el passat maig a la Casa Canals, junt amb Mèdol Centre d’Arts Contemporànies. A més, tenen llesta una obra de teatre que volen representar per arreu de Catalunya. Com a il·lustrador, Sami Luu té la intenció de continuar treballant al voltant del còmic amb noves aventures.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Palau de Congressos de Tarragona / Miquel Blay