No són fotògrafs professionals, però entre els tres sumen més d’11.000 persones pendents constantment de les seves imatges. Juan Carlos Domingo (@jotacedp), Nazaret Sánchez (@nazaret) i Jonatan Rius (@pinapli) són tres dels usuaris tarragonins d’Instagram amb més seguidors. La setmana vinent estaran a Tarragona com a espectadors d’excepció de la imminent nova edició de l’SCAN Tarragona, Festival Internacional de Fotografia.

No hi ha dubte que Internet i, en els darrers temps, xarxes socials com Instagram, han contribuït a popularitzar encara més el món de la fotografia. L’SCAN no és aliè a aquesta nova realitat i, juntament amb Tarragona 2012 i InstagramersTGN, ha convidat aquests tres populars igers perquè ofereixin la seva visió creativa de la cita biennal tarragonina amb la fotografia contemporània, en una iniciativa batejada com #ScanOn. Tots tres estaran presents en el muntatge de l’exposició “Talent latent”, un dels plats forts del festival, i en les propostes que tenen lloc entre els dies 25 i 28 d’octubre, en què es concentra el gruix de l’activitat.

Tots tres van descobrir Instagram per casualitat i curiositat i de mica en mica s’hi van anar enganxant fins a confessar-se’n gairebé “addictes”. “Crea addicció pel bon ambient que hi ha entre els usuaris; intercanviar visions fotogràfiques fa que augmenti la meva creativitat“, resumeix Sánchez. En la majoria de casos aquesta millora es pot comprovar a la mateixa xarxa. Segons Rius, “si repasses el timeline de qualsevol usuari, t’adones que cada dia tots millorem els enquadraments, així com la qualitat i les sensacions que volem transmetre a través de les nostres fotografies.”

Ara bé, també s’ha de vigilar perquè aquest afany de superació no es converteixi en una autopressió excessiva, tal com explica Domingo: “Quan em seguien unes 5.000 persones estava obsessionat amb el nombre de seguidors i likes i aleshores vaig decidir replantejar-me Instagram per tornar als inicis, quan era més espontani i estava més centrat a compartir fotos que no pas en el seu èxit (si se’n pot dir així).” Sigui com sigui, actualment les seves fotos sobre Tarragona, amb especial predilecció per la vida marítima, continuen tenint centenars d’admiradors.

nazaret - sweet mirage

Fins fa dos anys a Joanatan Rius no li interessava especialment la fotografia. Aleshores la curiositat li va fer descarregar una nova aplicació per al seu Iphone i ara s’ha fet un nom a la xarxa gràcies, en bona part, a les seves espectaculars fotos del Delta de l’Ebre, on resideix. “L’espontaneïtat que et dóna un telèfon mòbil no te la dóna una càmera professional.” Juan Carlos Domingo, que sempre ha estat vinculat a la fotografia, creu que l’ús del telèfon mòbil li ha permès “redescobrir” aquest món. “Instagram m‘ha permès realitzar les imatges que sempre havia volgut fer i créixer com a fotògraf.” Entremig, podem situar el cas de Nazaret Sánchez, aficionada a la càmera, però que pràcticament només la utilitzava per fer el preceptiu àlbum de les vacances. “Amb Instagram he aconseguit evolucionar i sentir passió per la fotografia“, assegura.

Els tres s’estrenaran com a espectadors de l’SCAN, però ja estan a punt per a la seva intervenció. “No tinc res especial previst. Crec que un enfocament espontani, sense cap plantejament previ, és el millor“, diu Domingo. Encara no les hem vist, però de ben segur que farem “m’agrada” a les seves imatges.

jotacedp - Waiting the sun