Cultura Verda és un projecte artístic transversal i multidisciplinari que convida la ciutadania a reflexionar per construir una societat millor, en una de més conscienciada en la sostenibilitat i el pensament ecològic. La iniciativa compta amb una programació híbrida, que es desenvoluparà de forma virtual i presencial els dies 6, 7 i 8 de maig. El Teatre El Magatzem de Tarragona acollirà els actes de caràcter presencial, com ara un taller d’art-natura sobre consciència, ecologisme i ètica; una mostra d’arts visuals on la natura esdevé l’objecte artístic i de denúncia social; una taula rodona; i la projecció de la pel·lícula Nosotros alimentamos al mundo, d’Erwin Wagenhofer, sobre l’escassetat dins l’abundància.

Les activitats fetes en línia es podran seguir a través del web i n’hi ha des de vídeos fins a articles i entrevistes. Val a dir que totes les activitats són gratuïtes i les presencials estan subjectes a aforament limitat per la COVID. “Cultura Verda va sorgir al meu cap fa un parell d’anys. Trobava un buit en l’art contemporani, una iniciativa en la qual s’abordés, a fons, la importància de tenir cura del medi ambient i esdevenir activista per tal de despertar consciències, especialment entre els més joves”, destaca la comissària de Cultura Verda, Freya Day.

L’educació, la clau per al canvi

Amb aquest esdeveniment, Day posa el focus, com diu ella mateixa, en el jovent perquè “volem treballar la cultura verda des de la base; el canvi només es començarà si ens centrem en la seva educació”, rebla. Treballen, per aquesta raó, amb l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i amb el grup de batxillerat humanístic de l’Institut Pons d’Icart.

El moviment ecològic “suma anys d’història”, continua; “va sorgir als anys seixanta, però el context actual és ben diferent”. De fet, situa l’època actual en un “tràngol força preocupant”, marcat per “l’emergència climàtica i molt allunyat d’aquell moviment hippie i contracultural d’anys enrere”. La comissària celebra que les persones artistes que han participat en l’empresa cultural s’hagin mostrat tan compromeses i predisposades. N’hi ha prop d’una desena i són l’Àlvar Calvet, l’Aureli Ruiz, Nuferes, Kali-gràfika, la mateixa Freya Day, Jordi Abelló, Núria Rión, Roger Caparó i Sergi Quiñonero.

Una de les activitats més rellevants, assenyalades per Day, és la taula rodona. “És una de les propostes més transversals, perquè hi ha ponents de diferents professions, com ara l’arquitecte Saül Garreta i el gestor cultural Berna Rios; tots dos acompanyaran els artistes visuals Àlvar Calvet, Aureli Ruiz i Roger Caparó”, exposa.

Defugir futurs distòpics

Preguntada sobre com es pot arribar a tothom, fins i tot a aquelles persones que no els interessa l’assumpte, la comissària de Cultura Verda ho resol fàcilment: “L’activitat té la voluntat de difondre informació i eines per tal que, un cop assimilades, hom pugui ser més crític i prendre les decisions, com ara voler reciclar”. Cultura Verda té vocació de continuïtat i vol ser “un tastet en matèria sostenible”, descriu Day. La funció de l’art sempre té “quelcom màgic, volem que amb aquestes jornades es reflexioni sobre com volem viure a partir d’ara i com ens relacionem amb la natura, hem de defugir pensar en futurs distòpics; s’ha de pensar en uns de més positius i ser més activistes, ens ho hem de creure per millorar”, manifesta.

Algunes qüestions clau per a Day, arran de la creació de Cultura Verda, ha estat l’arribada de sinergies artístiques i que, amb la presència de la pandèmia, “aquesta mena d’actes són més necessaris que mai”. “Ens van confinar i, en poder sortir, vam començar a valorar encara més els espais verds, boscos i parcs. Ara cal mantenir aquest respecte i tenir-ne cura”, conclou. Aquest darrer aspecte està relacionat, en part, amb la filosofia que promou la iniciativa Viles Florides, mitjançant la qual es transformen racons de la ciutat i esdevenen florits.

Text: Cristina Valls López
Fotografia: Candela Anula