Bloc

Cursos oberts i gratuïts per a fer front a una aturada cardiorespiratòria

El projecte Tarragona Cardioprotegida per treballa per sensibilitzar els ciutadans en aquesta qüestió
27/02/2020

El curs comença amb una brevíssima introducció, però de seguida passa a la pràctica. És del tot comprensible, si ens atenem al fet que en els casos d’aturada cardiorespiratòria és fonamental actuar al més aviat possible. Cal guanyar temps, perquè els deu primers minuts són bàsics per revertir la situació i que la persona pugui recuperar, si és possible, la respiració i la circulació sanguínia. Es calcula que cada dia moren, a Catalunya, unes deu persones per mort sobtada cardíaca.

Amb l’objectiu que la població sàpiga fer front a aquestes situacions inesperades, davant de les quals és imprescindible respondre d’urgència, l’Ajuntament de Tarragona, en el marc del projecte Tarragona Cardioprotegida, ofereix, des del febrer fins al juny, cursos gratuïts i oberts a tothom, en els quals s’ensenya formació base en suport vital bàsic i com utilitzar un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA).

La metgessa i tècnica del Servei Municipal de Promoció de la Salut, Francis Casado, diu que, per començar, el més important és “que els ciutadans perdin la por i tinguin eines per reaccionar en presenciar una aturada cardiorespiratòria”. Cada any, el consistori forma, per mitjà d’aquesta iniciativa, unes 400 persones, que participen en cursos de quatre hores de durada, que estan pensats per a un màxim de vuit alumnes.

Casado explica que en els darrers anys “la demanda dels cursos ha crescut”, i que es nota la major conscienciació entre aquells qui ja han rebut formacions d’aquesta mena a l’escola. “Amb aquestes persones tan sols cal fer un reciclatge, és a dir, un recordatori, perquè allò que no es practica és susceptible de ser oblidat”, assegura. De fet, l’embrió del projecte de Tarragona Cardioprotegida es troba en els cursos en la matèria que des del Servei Municipal de Promoció de la Salut ja s’impartien, i s’imparteixen, en els centres educatius, per tal d’instruir tant l’alumnat com el professorat.

Durant el curs, basat en les directrius del Consell Català de Ressuscitació, Casado destaca una sèrie d’accions clau per intentar revifar la persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria: comprovar que ha perdut la consciència i que no respira, sol·licitar ajut al servei d’emergències (telefonant el 112), activar les compressions i ventilacions i, per últim, si n’hi ha, fer ús del DEA.

Des de la plena consciència que aquests casos tenen lloc i que, per tant, la ciutat també ha d’estar a punt per afrontar-los, l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat, des de fa uns anys, la instal·lació de desfibril·ladors. De moment ja n’hi ha un total de 52 de caire municipal, que són d’ús públic, deu dels quals es troben en places i carrers de la ciutat. “Disposar d’aquests aparells és molt important, però cal que la gent conegui com s’han de fer servir”, afirma Casado. Per aquest motiu, fa una crida a inscriure’s en aquests cursos, que tenen lloc tots els dijous, fins al juny, a l’oficina del Servei Municipal de Promoció de la Salut (inscripcions a plaça Imperial Tàrraco, 1 o al correu electrònic [email protected]).

Text i fotografies: Enric Garcia Jardí 



1 Comentari

  1. Laura Pagès Solano
    02/04/2020 Respon

    Bona nit, estaria interessada en aquest curs

Deixa un comentari