Francesc Martí (Falset, 1983) és el president de la Colla La Bóta. Aquests dies no para quiet, i no es desprèn, en cap moment, del seu telèfon mòbil, en el qual no deixa de rebre notificacions. Els preparatius dels actes que organitzen, com a entitat, en el marc del Carnaval de Tarragona, comporten un esforç extra, però també tenen la seva recompensa, que és compartida amb els companys de comparsa.

El seu cas personal no és el d’algú que hagi format part, des de menut, del Carnaval. Més aviat al contrari. Des que va venir, amb 18 anys recent complerts, a viure a la ciutat, sempre s’havia mantingut al marge d’aquesta celebració. Uns quants amics implicats en la festa, però, el van encoratjar, uns anys enrere, per assistir com a públic a la representació del Judici del Rei Carnestoltes. L’any següent, ja hi va actuar, i en els darrers anys s’ha encarregat, fins i tot, de dirigir el Judici, una responsabilitat que enguany ha deixat a mans de l’actor tarragoní Jorge Pérez de la Torre.

Martí celebra enguany el seu quart carnaval amb La Bóta. Considera que una de les majors virtuts d’aquesta associació és la barreja intergeneracional dels seus integrants. “M’hi sento com si estigués en família”, afirma. En l’actualitat, la Colla La Bóta compta amb una trentena de socis, i treballa, precisament, per guanyar visibilitat i incrementar la seva massa social. Aquestes són, de fet, les prioritats que s’ha marcat la nova junta, conformada per ell mateix, Anna Bertran i Toni Garcia, tres joves compromesos amb el teixit associatiu de la ciutat que tenen ganes d’impulsar el carnaval satíric.

Falsetà de naixement, Martí diu que de Tarragona li agraden l’inconformisme i l’esperit autocrític, que semblen estar incardinats a una mena de caràcter tarragoní. Com a membre actiu de la Colla La Bóta ha reforçat el convenciment que la sàtira, com a “barreja d’humor i crítica social”, és fonamental per a la salut de qualsevol societat democràtica. Amb la Colla la Bóta, diu que tenen “tantes coses a criticar” que no donen a l’abast. També creu que la correcció política, de la qual ells s’intenten allunyar, sovint fa caure en paranys censors.

No és pas d’estranyar que Martí hagi anat a parar a la Colla La Bóta. Al cap i a la fi, és un enamorat del teatre i de posar-se en la pell d’altres personatges. De petit ja participava en els Pastorets de Falset, i des de fa uns anys està implicat a Arteliats Teatre, una de les companyies habituals en la Mostra de Teatre Jove de Tarragona.

“L’humor és molt complicat de fer”, reconeix. Després d’haver despatxat la tradicional coca de llardons, d’haver brillat a la Rua com a pollastres desplomats i d’haver muntat la Farra dels Ninots, els integrants de la Colla la Bóta es preparen per al tram final del Carnaval 2020, amb el Judici, la Mascarada del Dol i la vetlla del Rei Carnestoltes.

Text: Enric Garcia Jardí

Fotografies: Cedides