Falta menys d’una setmana perquè la plaça de la Font sigui testimoni del pregó de les festes d’aquest any. La periodista Danae Boronat ha estat la persona escollida per a pronunciar-lo i admet, somrient, que “encara no el tinc enllestit, de fet, m’agafes redactant-lo”. Boronat (Tarragona, 1985) entoma el pregó com un repte “il·lusionant”, un “privilegi” i, al mateix temps, “amb una gran responsabilitat”. “Són unes festes molt especials, després de dos anys de pandèmia i amb la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla. Tot això suma responsabilitat a l’hora de fer el pregó”, diu.

El periodisme esportiu ha marcat la vida professional de Boronat. Va estudiar a la Universitat Rovira i Virgili i va iniciar la seva carrera en ràdios com Radio Nacional i OndaCero, des d’on va narrar l’ascens del Nàstic a Primera Divisió. Després, va començar la seva etapa televisiva a Cuatro, cobrint l’actualitat del FC Barcelona, i mai no ha tornat a abandonar el sector audiovisual. El maig de 2019 va convertir-se en la primera dona que retransmet, com a veu principal, un partit de lliga de Primera Divisió, i l’any passat va publicar el seu primer llibre: No las llames chicas, llámalas futbolistas (Libros Cúpula). Tot plegat, converteix Boronat en una referent del periodisme esportiu i que ha vetllat per la igualtat i la reivindicació dels drets de les dones.

“M’enorgulleix que moltes noies, nenes i adolescents, han comprovat que es pot trencar el sostre de vidre, i així m’ho han fet saber amb molts missatges, sobretot després de publicar el llibre”, explica Boronat. La periodista admet que “el periodisme esportiu és un món encara copsat per homes”, però recalca que “hem arribat a sectors que no teníem i que ja no abandonarem”. “Estic contenta d’haver aplanat una mica el camí a altres noies, però no podem afluixar. Queda molta feina a fer”, afegeix.

Danae Boronat signa un dels seus llibres al Mercat Central de Tarragona, l’any passat.

Com no podia ser d’altra manera, el pregó d’aquest any comptarà amb espai per a la reivindicació. “Serà festiu i alegre, evidentment, però també reivindicatiu. Vull transmetre que les dones podem fer qualsevol cosa, podem arribar allà on ens proposem, i no volem esperar més”, subratlla. En aquest sentit, tindrà referències directes a aspectes com l’educació, perquè “sense una educació igualitària, res del que fem té sentit”, i Boronat vol “encoratjar” les nenes i adolescents perquè “siguin valentes”.

Boronat afronta els dies previs al pregó amb “moltes ganes” i assegura que, de moment, els nervis no han aparegut. Per a ella, les festes de Santa Tecla són una cita “ineludible” malgrat que la feina l’hagi allunyat físicament de Tarragona. “No m’he perdut mai els Dames i Vells, i he intentat sempre gaudir dels pilars caminant, que m’emocionen moltíssim, i del correfoc, que em torna boja”, explica. A més, revela que va ser durant les festes quan va poder sortir per primera vegada de festa sense horaris, i recorda les nits del 22 al 23 com uns moments “molt especials”.

Pels pròxims mesos, la tarragonina estrenarà una nova feina “que m’acostarà a casa i farà que m’escolteu en català, una cosa que em fa molta il·lusió” i, de moment, descarta una nova publicació en forma de llibre. El que té clar és que seguirà portant, “amb orgull”, el nom de Tarragona arreu. “Només desitjo que cuidem la ciutat entre totes i tots, perquè no es quedi enrere i s’adapti als nous temps i es modernitzi, i també que es vetlli per la neteja i la seguretat”, acaba dient. Danae Boronat pronunciarà el pregó el pròxim 21 de setembre des del balcó de l’Ajuntament.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Cedida i Carlos Domènech