“Sembla que la BUMT s’ha donat a conèixer ara, però ja fa molts anys que treballem!”. Són les paraules del director de la banda simfònica de la Banda Unió Musical de Tarragona, Jordi Masip. L’acompanyen en la conversa el director de la banda juvenil i el director de la banda infantil i la Big Band BUMT, Aleix Vaqué i Xavier Font, respectivament, que corroboren l’afirmació de Masip. Tots tres fa anys que formen part de l’entitat i es mostren “orgullosos” i “satisfets” pel nomenament de la banda com a Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla d’aquest any. “És un reconeixement a la tasca de totes les persones que han passat per la BUMT, a l’entitat i també a totes les entitats sense ànim de lucre de Tarragona que participen en les festes i la cultura de la ciutat”, asseguren.

Corria l’any 1993 quan va néixer la BUMT, l’única banda clàssica de carrer de Tarragona. Gairebé trenta anys després, l’agrupació compta amb prop de 300 músics i quatre formacions, a més de l’escola, que serveix per “assegurar la continuïtat de l’entitat”, indiquen. “El secret per mantenir l’activitat durant tot aquest temps és la renovació constant, tant en la part artística com en la part tècnica. Si fas partícip a la gent, entren noves persones i noves idees, i això fa que l’entitat estigui viva”, explica Vaqué.

D’esquerra a dreta, Xavier Font, Jordi Masip i Aleix Vaqué, directors de les formacions de la BUMT.

Un dels majors reptes amb els quals s’ha enfrontat la BUMT en els últims temps ha estat l’esclat de la pandèmia. “Però sorprenentment, ens va servir per créixer. No només en nombre, sinó en implicació, en innovació i en reconeixement per part de la ciutadania de Tarragona”, detalla Masip. Tots tres directors coincideixen a dir que la música es va convertir en una “via de sortida imprescindible”, motiu pel qual la implicació dels membres de l’entitat va ser “total”. “La gent desitjava sortir a assajar. Va ser complicat quant a logística, però vam aprendre molt i vam aconseguir enganxar tothom i mantenir l’activitat, encara que fos a través de les pantalles”, diu Font.

A més, destaquen el “redescobriment” de l’Auditori del Camp de Mart per fer concerts i la gran acollida que van tenir per part de tarragonines i tarragonins. Primer va ser l’any 2020 amb la Xaranga Tocabemolls —formada per alguns membres de la mateixa BUMT— i després l’any 2021 amb els Zapping Trio i el memorable Amparito Rock, que va omplir totes les cadires permeses per les restriccions en dos passis. En total, 2.400 persones en dues jornades de rècord. Jordi Masip va ser l’artífex de les dues propostes, creades amb la voluntat de fer un concert “potent” i “festiu”. I aquest any, per tercer consecutiu, la BUMT hi torna amb una altra proposta innovadora: Amparito.cat, centrada en els èxits del pop-rock català i amb la presència a l’escenari de TarracoRock i Fermí Fernàndez.  

Com a desig, els tres directors de la BUMT demanen “cuidar la música i la cultura, l’art en general, ara també, després de la pandèmia” i agraeixen a la ciutadania “l’estima que ens han donat els darrers anys”. Tot i això, els recorden que “al llarg de l’any fem altres concerts, que vinguin també!”. El pròxim 15 de setembre, un dia abans del concert al Camp de Mart, la BUMT participarà en l’acte de la Crida com a Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla 2022. Les entrades per a l’Amparito.cat ja estan disponibles a través del portal d’entrades de l’Ajuntament de Tarragona.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: 1 Quim Gavaldà, 2 Carlos Domènech