A les darreries de l’any 20 del segle passat, quan es procedia a la urbanització de l’espai al voltant del Mercat Central, els futurs carrers Soler, Gasòmetre i Lleida, van aparèixer unes importants restes arqueològiques. Eren les restes del Fòrum de la Colònia, que malauradament van quedar abandonades fins que vint anys més tard, davant la possibilitat que es perdessin es va iniciar una campanya ciutadana en favor de la seva conservació. Al capdavant de la campanya per a la defensa del monument hi havia el Sindicat d’Iniciativa, la Reial Societat Arqueològica i la Comissió de Monuments. Finalment i gràcies a la mobilització ciutadana es va aconseguir que l’Estat comprés el solar on es trobaven les restes. Les vicissituds al voltant d’aquests fets estan recollides en una publicació del Sindicat d’Iniciativa de l’any 1948: El Foro Romano de Tarragona. Colección de documentos y artículos.

Si des de la descoberta de les restes a la compra dels terrenys van passar dues dècades, des de la compra fins a la inauguració del recinte restaurat en van passar dues més. No serà fins les darreries dels anys seixanta que s’inicien les obres de restauració.

Al mes de gener de 1968 ja llegim en els titulars del Diario Español articles sobre el ressorgiment del monument, que preveien seria motiu d’estudi i d’atracció turística. Reconeixien que la ciutat tenia molt de patrimoni i que calia anar condicionant-lo. El Fòrum era el monument que en aquell moment estava més abandonat i descuidat. Es va procedir a la neteja de la zona arqueològica, la col·locació de les portes per tancar el recinte i evitar que l’espai fos utilitzat com a camp de joc, es van treure motlles dels elements arquitectònics per reproduir les columnes i es van muntar les rèpliques, coronades amb capitells. Les darreres tasquen portades a terme van ser la jardineria, la il·luminació de les restes i la col·locació d’una pantalla per treure les vistes dels edificis de la part posterior del carrer Gasòmetre.

Finalment, el 9 de novembre de 1968 va ser notícia la inauguració del Fòrum local. Amb uns mesos de retard sobre el que estava previst, es va inaugurar el recinte aprofitant la clausura del IV Congreso Nacional de Arquitectura Típica Regional que va tenir lloc a la ciutat.

A la inauguració hi van assistir les màximes autoritats: l’alcalde de la ciutat, Ricard Vilar Guix; el governador civil; el cardenal Benjamín Arriba y Castro; el director del Museu Arqueològic, Manel Bergés; el president de la Reial Societat Arqueològica, Joan Domènech; membres de la corporació municipal de Tarragona, així com el Cronista Oficial de la Ciutat, Joan Salvat i Bové, entre molts altres.

A l’acte, també hi va assistir mossèn Joan Serra Vilaró (1879-1969), que a part d’eclesiàstic era historiador i arqueòleg i va dirigir i supervisar les excavacions de la zona del fòrum. El president d’honor de la Reial Societat Arqueològica, Pere Batlle Huguet, va pronunciar unes paraules per agrair-li la gran tasca d’investigació que havia dut a terme a la ciutat i que havia permès l’excavació i estudi de la Necròpolis paleocristiana, la Muralla i el Fòrum. Es va procedir a descobrir una placa commemorativa i un bust de l’il·lustre arqueòleg, realitzat per l’escultor de Vilaseca Salvador Voltas (1890-1976).

Posteriorment, va parlar l’alcalde de Tarragona, que va voler homenatjar-lo fent un breu recorregut per la seva biografia i la seva obra. Al final del seu discurs, l’alcalde va tenir també unes paraules d’agraïment pel Patrimoni Artístic Nacional que havia dut a terme els treballs de restauració i reconstrucció del monument. L’acte va concloure amb l’agraïment emocionat de mossèn Serra i Vilaró als presents, tot recordant que les excavacions dutes a terme durant els anys trenta havien permès “salvar” el Fòrum d’una destrucció imminent.

A inicis de 2021 la Generalitat de Catalunya va cedir el Fòrum de la Colònia a l’Ajuntament, que serà l’encarregat de gestionar-lo els propers cinquanta anys.

M. Elena Virgili Bertran, Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona
Fotografies: Isaias Mena, fragments del Diario Español dels dies 7/01/1968 i 21/07/1968 i portada del llibre El Foro Romano de Tarragona.