Els usuaris i usuàries de les llars de gent gran de Tarragona han gaudit d’una nova activitat aquesta setmana. Es tracta de tallers d’iniciació a la boccia, que han tingut una molt bona rebuda. Un esport que pot sonar desconegut, però que té un gran reconeixement i implicació entre les persones amb paràlisi cerebral i que ara s’ha volgut estendre entre la gent de major edat de la ciutat.

La boccia és un esport similar a la petanca i totalment apte per a tots els públics. La seva pràctica permet, a la vegada, exercitar el cos i la ment, a més de passar una bona estona amb la resta de participants i, també, competir. En l’àmbit de la gent gran és un tipus d’esport adaptat que permet treballar la flexibilitat, l’equilibri i la coordinació, amb l’afegit d’aconseguir un major equilibri físic i mental.

Un esport que no cal practicar al carrer

El coordinador d’activitats de Gent Gran Activa, Marc Alonso, afirma que “vam trobar una bona relació entre la gimnàstica de manteniment que els usuaris ja practiquen regularment amb la boccia, ja que és un esport que es pot adaptar a la gent gran i, a la vegada, veuen altres formes esportives i moure’s”. Per la seva banda, Àngels Solà, monitora de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, argumenta que la boccia “és un esport que es pot traslladar perfectament, ja que es practica amb un material afable, amb boles toves que pesen poc i no cal sortir al carrer”.

Un moment del partit de boccia

A llar de la gent gran de La Granja es percebien les ganes de començar el taller. “Com menys et mous, més gran et fas”, comenta una usuària amb la resta de companyes i companys mentre esperen. Abans de començar, encuriosits, pregunten pel nom de l’esport.

A l’espera del partit

El taller comença amb diversos exercicis d’escalfament i, posteriorment, la monitora prepara el joc i l’explica. A mesura que passa el temps, els va posant reptes per familiaritzar-se amb el tacte de les boles. “Hem de conèixer-les per saber com tirar-les”, els comenta l’Àngels. Cares de satisfacció quan els surt una bona tirada i, perquè enganyar-nos, somriures igualment quan fallen. L’important era passar una bona estona.

Però el més trepidant encara havia d’arribar: l’hora del partit. Se separen en grups diferenciats per colors, blau i vermell. A alguns se’ls nota que han passat hores a les places jugant a la petanca. És el cas del Luis. “Es nota que en sap”, bromegen.

L’Àngels reparteix les boles abans del partit

Un cop acabat el taller, tots els participants queden satisfets per haver conegut més sobre la boccia i haver-la practicat. La Dolores explica que “m’ha aportat fer un exercici diferent”. “M’han preguntat quina nota li posaria i els he dit que un deu era poc”, conclou.

Introduir la boccia entre la gent gran

Els tallers van anar a càrrec de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, que els ofereix de forma gratuïta a les llars municipals de gent gran. Alonso detalla que és un tipus d’activitat que “els va bé per incrementar el seu benestar social i vincle social”. A la vegada, el coordinador d’activitats de Gent Gran Activa també considera que és important “que vegin que hi ha esports per a tothom i que la gent amb paràlisi cerebral també té accés a modalitats esportives”.

La rebuda, per Alonso, ha estat “molt bona. “Tot el que siguin activitats especials, són benvingudes. S’ho prenen com un joc i els agrada”, expressa. Els primers tallers d’iniciació a la boccia van començar el passat dilluns dia 14 de novembre i es van allargar fins al divendres, 18 de novembre. Es van realitzar a les llars municipals de gent gran Tàrraco, Bonavista, Sant Pere i Sant Pau, La Granja, La Floresta, l’Albada, Riu Clar i centre.

Text i imatges: Josep Gallofré.