BlocComerç

El “paradís” de la roba de segona mà a Tarragona

L’Ecoboutique es presenta com un negoci sostenible amb l’objectiu de donar una nova vida a les peces de vestir i complements

24/03/2022

Sota la premissa d’slow fashion i un model de consum responsable i sostenible va néixer a Tarragona l’Ecoboutique. Ubicat al carrer August, 18, aquest establiment regentat per l’Àlex Gheorghe ofereix tota mena de peces de roba i complements de segona mà.

L’Àlex fa sis anys i mig que viu a Tarragona. Natural de Transsilvània, a Romània, va optar per obrir aquest tipus de negoci per “posar el meu granet de sorra amb la mare terra”, com a mode de protesta contra l’activitat del sector tèxtil comercial i “l’explotació dels nens i nenes als camps de cotó i a les fàbriques”.

Tot tipus de roba de segona mà

Defineix l’Ecoboutique com el “paradís” de la roba de segona mà a Tarragona. Així, el públic pot comprar qualsevol peça, així com vendre la seva. Gheorghe ho defineix com un “intercanvi enriquidor”. Ara, espera que aquest tipus de negoci sostenible es doni a conèixer i, a la vegada, s’estengui a la ciutat “amb altres tipus de botigues d’aquesta mena”.

El propietari de l’Ecoboutique té molt arrelat aquest sentiment de sostenibilitat en el sector tèxtil. Afirma que des dels 14 anys que es vesteix amb roba de segona mà i que és una proposta que cal enfortir per “la diversitat que ofereix, la seva qualitat, els preus i la relació amb el medi ambient”. A la botiga de l’Àlex s’hi troba tota classe de roba, des de jaquetes per a motoristes fins a vestits dels anys setanta.

Dues formes de vendre la roba

Les persones que vulguin vendre la seva roba ho poden fer de dues curioses formes. Per 7 euros al mes, poden llogar una perxa i col·locar-hi la peça. Això els dona dret a publicar-la a la botiga virtual de l’Ecoboutique i les xarxes socials. El benefici obtingut per la venda és íntegrament per a la persona arrendatària de la perxa. L’altra opció existent és la venda per percentatge. L’Àlex selecciona la roba que li han ofert i la pública al comerç en línia i la col·loca a la botiga física. En cas de venda, els usuaris s’emporten entre un 40 % i un 50 % de l’import.

El gerent de la botiga detalla que hi ha diverses categories de persones interessades: les que volen recuperar una part del que es van gastar, els que ho fan per necessitat i els que volen fer una bona acció pel medi ambient.

Des de l’Ecoboutique es té molt clar que “cal treballar la mentalitat dels tarragonins” en aquest àmbit. Així, l’Àlex afirma que “s’han de fer valdre aquest tipus d’iniciatives i fer entendre a la societat que està bé utilitzar roba de segona mà i donar-li vida de nou”. Gheorghe parla de l’impacte que produeix en la natura la indústria de la moda: “Es gasten milers i milers de litres d’aigua en cada peça, per exemple”. En aquest sentit, considera que si es conegués la realitat “molts s’ho pensarien dos cops abans de comprar-se quelcom nou”. “El procés va més enllà de penjar-ho a l’estanteria de la botiga de marca”, diu amb rotunditat.

L’Ecoboutique és un establiment que cultiva el model de consum responsable. L’Àlex convida a tothom “a conèixer la botiga” i demana “treballar la mentalitat al voltant del medi ambient, des dels més petits fins a la gent gran”. A la botiga s’hi respira la filosofia slow fashion, lluny del consumisme real i, tal com detalla, d’una producció que ve molt marcada “pel que demana la gent”.

Més enllà de vendre, l’Àlex Gheorghe inverteix el seu temps a explicar el que considera “la realitat del món tèxtil”. “Fins i tot els ensenyo vídeos perquè se’n facin creus”, assegura, i, si és el cas, els recomana altres establiments del mateix sector que no veu “com una competència”, sinó “com una tasca constructiva que es pot fer entre tots”.

Aquest article s’emmarca en una secció mensual, promoguda per la Conselleria de Comerç, amb l’objectiu de prioritzar la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Periòdicament es publicaran al blog de l’Ajuntament de Tarragona articles sobre aquells comerços de Tarragona que centren la seva oferta, o bona part d’aquesta, en solucions que persegueixen un consum més sostenible i responsable. La no presència d’envasos o la seva reutilització, emprar productes quasi o totalment naturals, els productes de segona mà, la proximitat envers l’origen de producció o altres aspectes com el slow food o la slow fashion seran alguns dels criteris que marcaran el fil argumental de les entrevistes que s’aniran realitzant. Qualsevol negoci de la ciutat alineat amb el model d’economia circular, el consum responsable i/o el respecte cap al medi ambient poden aparèixer a aquesta secció, posant-se en contacte amb la Conselleria. 

Text i imatges: Josep Gallofré



3 Comentaris

  1. Marta
    21/05/2023 Respon

    Bona tarda!!!!
    Com fer-ho per portar la roba que em sobra a casa?

  2. Celeste
    28/03/2022 Respon

    Estaría interesada

  3. Celeste
    26/03/2022 Respon

    Hola!
    Quisiera información

Deixa un comentari