L’Adelaida Guerrero viu pel flamenc i per difondre la seva cultura entre els tarragonins. D’ençà que va començar a ballar amb només set anys, el flamenc s’ha convertit en la seva vida i passió. Amb un paper destacat en la formació de joves i adults en diverses escoles i associacions de la ciutat, l’Adelaida també és considerada una bailaora distingida, amb la participació en diversos espectacles, no només en l’àmbit català i espanyol, sinó també internacional. Ara, desitja que el Festival Sona Flamenc, que ha arrencat aquesta setmana, serveixi per situar el flamenc i tot el que l’envolta on es mereix.

Guerrero va començar a interessar-se pel flamenc quan era una nena gràcies a unes amigues. A partir d’aquell moment la seva passió ja no s’ha aturat. Més enllà de la participació en destacats espectacles, donar classes és la seva vida. De ben jove començà a l’escola de dansa Alhambra i ha exercit de mestra en diversos barris tarragonins, així com a Barcelona i Madrid. Actualment, ho fa a Tarragona, Reus i el Vendrell. “Els petits d’ara tenen molta sort, treballem perquè ells puguin ballar flamenc”, comenta. A més, realça la importància de “preparar-me i formar-me” per oferir nou material als alumnes.

Adelaida Guerrero durant una classe al local de l’Associació de Veïns Verge del Pilar

Destaca aquesta importància per preparar-se, davant d’un flamenc actual que considera “desconegut” per una part de la societat. “Es coneix més el flamenc d’abans, amb rumbes i sevillanes, que el d’avui en dia”, diu. De fet, el flamenc, com tot art musical, mai deixa de renovar-se i aportar nous estils. La bailaora tarragonina creu que a voltes “no es dona importància” a les escoles i que “realment som els que preparem el futur del flamenc a Tarragona”. “Fem una aposta ferma per aquesta cultura”, referma. Adelaida Guerrero també forma part del grup musical Retales, on s’encarrega del vessant flamenc.

De gira a Rússia i al Palau de la Música

L’Adelaida també ha tingut una rellevància destacada sobre els tablaos. Treballa en els espectacles del reconegut coreògraf, bailaor i director artístic tarragoní Francis Núñez; amb la també tarragonina Belén López com a primera ballarina o amb Inés Rubio, amb la qual formarà part del grup de ballarins aquest dissabte, 19 de març, en la representació De la tierra, en el marc del Festival Sona Flamenc 2022.

La tarragonina també ha pujat a l’escenari del Palau de la Música amb Maria de la O o ha viatjat fins a Rússia per fer-hi set gires amb l’espectacle Pura Sangre. A la seva ciutat natal és resident al tablao La Herrería.

Adelaida Guerrero pensa que “cal fer una aposta pel flamenc al territori, tot i que soc conscient de la inversió que comporta organitzar aquests tipus d’espectacles”. Ho defensa per “fomentar la cultura”. “Som artistes i treballem per això, lluitem i treballem molt”, diu amb rotunditat. Una mostra del que explica la tarragonina es troba al Festival Sona Flamenc, que se celebra a Tarragona del 18 de març al 3 d’abril, que comptarà amb 24 activitats que combinen ball, teatre, música, activitat divulgativa, formativa i participativa.

L’Adelaida, en un espectacle de l’edició del 2020 del Sona Flamenc. Foto: Alba Rodríguez

Per a la bailaora el festival “millora any rere any” i enguany considera que el cartell presentat “fa molt de goig”. L’Adelaida, més enllà de la seva participació amb Inés Rubio, oferirà un taller de flamenc en família al Centre Cívic Municipal de Torreforta el pròxim 26 de març. Està “molt a sobre” de la resta d’activitats que s’hi realitzen i ho recomana sense pensar-ho als seus alumnes. “Som uns privilegiats de tenir aquest festival a la nostra terra”, afirma.

Abans de finalitzar l’entrevista, referma la seva perspectiva del flamenc: “És un art universal que arriba a tots els públics i ha trencat fronteres. A qualsevol persona que vegi un espectacle en un tablao o teatre li asseguro que sentirà unes sensacions especials”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Alba Rodríguez i Josep Gallofré