La pandèmia del coronavirus ha vingut acompanyada d’una situació inusual per a la ciutadania: la manca de llibertat per poder moure’s amb normalitat.

El confinament a l’interior de les cases per prevenir la propagació del virus ha fet aflorar, en molts casos, un seguit de sentiments o reaccions que, segons els psicòlegs, són conseqüència directa d’aquesta situació de pèrdua de control de la nostra vida.

El psicòleg clínic i psicoanalista tarragoní Jaume Descarrega explica que, per a molta gent, el confinament és com un procés de dol del qual cal superar totes les fases: la negació, la por, la indignació, la negociació i l’acceptació. “Aquestes fases no són mai consecutives i les persones poden tirar endavant o endarrere, però, tal com evoluciona tot plegat cal tenir clar que estem davant d’una carrera de fons i que cal saber distribuir bé els sentiments.

Descarrega assegura que és molt important saber gestionar el flux d’informació que ens arriba, especialment a través de les xarxes socials. Segons explica les xarxes socials han permès substituir les relacions en viu, però cal usar-les amb moderació. De fet, Descarrega indica que el més adequat és informar-se únicament una o dues vegades al dia, omplint la resta del temps fent activitats no relacionades amb la Covid-19.

Foto: Engin_Akyurt (Pixabay)

“Tal com deia Einstein, la imaginació és més important que el coneixement. Aquest és limitat i la imaginació i la creativitat són claus perquè aquest virus no acabi esdevenint un virus de la por que ens vagi consumint”, afirma Descarrega.

Recursos d’ajuda a la ciutadania

Per tal d’ajudar a la ciutadania en tot aquest procés, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha posat a disposició de la ciutadania diversos recursos per afrontar amb el major benestar possible aquesta situació inesperada.

Els col·lectius que més pressió assistencial estan patint aquests dies (sanitaris, transportistes, treballadors de supermercats…) són els qui requereixen una major atenció. De fet, els centres hospitalaris estan posant en marxa serveis d’atenció psicològica per al seu personal, ja que és bàsic que el qui cuiden també tinguin un espai on ser cuidats.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona també ha activat una Xarxa de Suport Solidari que té diferents grups d’actuació en funció de les demandes, per exemple: atenció psicològica amb acompanyament emocional, acompanyament diari per telèfon de persones aïllades, sense xarxa familiar a prop, o demandes com anar a comprar menjar o medicaments i atenció al benestar animal.

L’horari d’atenció del telèfon de la Xarxa Solidària de Suport, 600 497 887, és el següent:

  • De dilluns a divendres, de 8 a 20 h.
  • Dissabtes, de 9 a 13 h i de 16 a 18 h.

Com s’ha d’atendre als infants?

Un dels col·lectius que més afectat s’ha vist pel confinament ha estat el dels infants que, d’un dia per l’altre, van veure com deixaven d’anar a l’escola i també de poder sortir amb normalitat al parc, a jugar amb els amics o, fins i tot, a veure els avis.

Descarrega recomana l’ús de contes per transmetre aspectes importants a nivell emocional. De fet, el COPC ha publicat el conte La Rosa contra el virus per tal d’ajudar-los a entendre què és el coronavirus i les conseqüències que aquest està tenint.

“Els adults tendim a amagar informació perquè no pateixi, però és important transmetre amb la màxima tranquil·litat possible la situació i, sobretot, ens hem de posar a la seva disposició per poder escoltar-los perquè el més important és que verbalitzin com se senten”, assegura el psicòleg.

Com afecta el confinament a l’estat psicològic i social de les persones?

Aquesta és una de les preguntes a la qual vol donar resposta un projecte de recerca que ha iniciat un equip del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Liderat pels investigadors Jorge-Manuel Dueñas, Fàbia Morales-Vives, Marta Camarero i Sergi Martín, el grup ha dissenyat un qüestionari anònim en línia amb 78 preguntes de resposta ràpida tipus test (es pot respondre en menys de 10 minuts) que avaluen diferents aspectes personals i socials, així com l’adaptació de la població a la situació de confinament i les seves preocupacions al voltant de la pandèmia de coronavirus.

A través de la participació ciutadana, amb les dades que es recullin volen entendre millor la resposta psicològica a aquesta situació excepcionalitat per tal de poder dissenyar intervencions que serveixin per millorar el benestar de la ciutadania de cara a futures situacions de crisi com aquesta.

Text i fotos: Laia Díaz