L’Ernest Perales s’estima molt Tarragona, la ciutat on viu i on va néixer un 26 de gener de fa trenta-tres anys. És restaurador de mobles i dissenyador gràfic i en el seu temps lliure li encanta fer llargues passejades (moment que ben aprofita per fer fotografies), la música i quedar amb els amics.

La galeria d’imatges del seu Instagram és sorprenent. Perquè l’Ernest té el do de transformar visualment la Tarragona que veiem cada dia, o millor dit, de fer-nos-la veure des d’un punt de vista diferent i que, en certs moments, fins i tot ens sembli nova i inconeguda. La seva destresa a l’hora de tractar-la en llum, els contrastos i colors i també la poètica de descontextualitzar-ne edificis o elements urbanístics per incloure’ls en entorns impossibles, ens la fa onírica i també molt singular i atractiva.

Ell serà El Fotògraf Convidat per Tarragona Cultura aquest mes…

Culturalment ets una persona dinàmica i implicada amb la ciutat. Col·labores amb alguna entitat o projecte?

He estat moltíssims anys a la banda del Sant Sopar del Gremi de Marejants; aquest any en faig quatre amb els Armats de la Sang. No estic ficat en cap altra entitat, però si que tinc amistats que estan ficades dins, sobretot en entitats que participen a Santa Tecla, durant la qual intento assistir al màxim d’actuacions possibles.

Com i quan va néixer la teva afició per la fotografia?

Va sorgir inesperadament. Hi van haver uns canvis en la meva vida i van sorgir noves aficions. Al principi era contrari a fer un Instagram; de fet, les xarxes socials m’atabalen una mica. Només penjo coses gracioses o alguna reivindicació al Facebook. Però em vaig instal·lar l’Instagram i poc a poc li vaig agafar el gustillo.

Com definiries el teu estil fotogràfic?

No ho tinc clar… Sóc un enamorat de la meva ciutat i faig les fotografies pensant que aquells que les vegin es plantegin vindre aquí a visitar-la. Per norma intento evitar que hi surti gent, si no és que la persona que hi surt transmeti o aporti alguna cosa.

IMG_2733Quins temes t’agrada tractar en les teves imatges? Què hi busques transmetre?

M’encanta passejar per el casc antic als matins, quasi no hi ha gent, i, si és un matí de cap de setmana, menys encara. Llavors aprofito per fotografiar cada raconet i mostrar el seu encant. Que vegin les nostres vistes des de el balcó, el patrimoni… Que la gent s’enamori de Tarragona com ho estic jo.

La teva galeria és plena de racons de Tarragona. Quins ens recomanaries més per anar a fer-hi bones fotos?

Hi ha tres punts clau per a mi. En primer lloc, el casc antic. Qualsevol lloc és genial. He fotografiat moltes vegades el mateix racó, però sempre descobreixes alguna cosa nova, o en aquell moment hi ha una llum diferent, o alguna cosa que la torna a fer especial. De fet, sempre vaig mirant amunt i sempre descobreixo façanes, textures de la paret, la llum o les ombres… El mòbil preparat a la butxaca per disparar al moment oportú

Després tota la part des de el Balcó del Mediterrani, passeig de les Palmeres, Rambla Nova… Les vistes són… Que afortunats que som! I, en tercer lloc, és el Serrallo i la zona del Port, que tenen un encant brutal.

En els altres punts de la ciutat ja em costa més fixar-m’hi o trobar alguna cosa per al tipus de fotografia que faig. Els edificis són mes modernets i ja és més similar a altres ciutats.

El tractament de color que dónes a les teves fotos molt sovint fan que vegem aquests espais quotidians des d’una nova perspectiva…

Intento no retocar molt les fotografies, però sí potenciar-hi la llum que tenim aquí. És espectacular, al matí es veuen les coses amb molta claredat, i a la tarda la ciutat es veu daurada, les ombres i contrastos que fa m’encanten. Jugo amb els nivells, contrastos i intento ressaltar els raig de llum o la zona il·luminada.

Algun cop aplico un filtre de colors si li vull donar més calidesa o, si no, l’edito per fer-la totalment diferent al que faig per norma. Si t’agrada ressaltar les llums, contrastos, etc., una aplicació que m’encanta es Fotor.

A la teva galeria també trobem muntatges amb edificis de la ciutat descontextualitzats i inserits en un entorn imaginari. Quina intenció tenen?

Abans de treballar del que faig ara treballava des de l’àmbit particular com a dissenyador gràfic. Ho trobo a faltar, i quan em dóna la vena faig alguna cosa així. M’agradaria fer-ho més sovint. M’hi hauré de posar!

Abans de fer una foto, tens clar com l’has de fer? Quin tant per cent hi ha d’atzar i quin tant per cent hi ha de voluntat en les teves imatges?

No ho porto clar. Si sé per on faré el tomet, llavors em vaig fixant en tot. Si de cop hi ha una escena que m’agrada, vaig ràpid a fer-hi la foto. La resta vaig fent, i quan arribo a casa faig un repàs de quines m’agraden per pujar-les. En solc fer diverses perquè no sempre tinc temps; així les puc aprofitar per a altres dies. Quan l’atzar et juga a favor, a Tarragona et poden sortir autèntiques postals o escenes boníssimes.

IMG_0711Què diries que fa que una foto ens atrapi, segons el teu entendre?

Aquella que la veus i et fa viatjar, o reflexionar. Depèn del tipus de foto. Les que són de llocs o paisatges les gaudeixo fixant-m’hi en detalls, racons, llums. Em passo una estona mirant-la. A Tarragona hi ha molt bons instagramers, molts fotografien el mateix lloc però totes les imatges són diferents. No t’avorreixes de descobrir coses d’un mateix indret o veure el punt de vista de cadascú.

Quan vas entrar a Instagram? Com vas conèixer l’aplicació?

Potser fa 3 anys, no ho recordo. Al principi era molt reticent a fer-me un perfil, però hi vaig caure. I poc a poc t’enganxes, i el fet que puguis veure tants llocs del món des de casa es una passada. La vaig conèixer per uns companys que la utilitzaven, però era un altre estil de perfil.

Ser-hi t’ha fet canviar el punt de vista cap a la realitat? Diries que mires d’una altra manera el teu entorn?

Valoro més el que tenim. Vaig mirant cada racó, la gent, situacions que passen a l’entorn. Em fot ràbia tanta gent amb el mòbil a la mà mirant les pantalles i que es perden tants moments… M’he trobat en un pas de vianants ser unes deu persones i només jo vaig caminant mirant endavant. Prefereixo anar amb el mòbil preparat a la butxaca i viure cada moment; si vull compartir el lloc que veig, foto, mòbil a la butxaca i a seguir caminant

I què creus que fa que una foto “triomfi” a Instagram?

No ho sé. De veritat que m’ho pregunto moltíssimes vegades. Hi ha cops que veig a l’Explorador fotografies que no transmeten res de res i tenen milers de likes, i gent que fa meravelles i a dures penes té seguidors. Instagram s’està convertint en una plataforma més on la gent explica les seves vides, tipus Facebook. Vols tindre èxit? Puja fotos fent exercici, o amb un batut de proteïnes, o els típics selfies amb frases guais.

Què té de bo i de no tan bo aquesta xarxa social?

Que puguis descobrir qualsevol lloc del món. Hi ha fotògrafs boníssims per tot arreu i pugen unes fotografies… que es que et fan viatjar des de el sofà! La part dolenta per mi és que això es convertirà a la llarga en la mescla de fFacebook+Badoo, però, bé, cadascú és lliure d’utilitzar aquesta eina com vulgui. No m’agrada que cada cop hi hagin més perfils de gent que tenen com a únic fi viure de marques i publicitat.

Digue’ns 5 usuaris de la xarxa que no ens hem de perdre i per què.

Amb el vostre permís en faré 10, 5 de Tarragona (que serà difícil) i 5 de fora.

De Tarragona, m’encanta per estil, la llum que li donen, les escenes, etc., @jordibp, @livetgn, @aangueraroig i @josecumplido; per minimalista, @jordibreso, i sumo, com a foto+relat, @laury_winslow (sí, són 6, però es que a Tarragona hi ha molta gent bona, i faria una llista més llarga).

I de fora: @dantom, que té una galeria maquíssima i de diferents llocs; @n.o.x.x, de qui m’encanten les edicions de fotografies que fa, sobretot fantasioses; @dorpell: fotografia de carrers i ciutats amb una llum, calidesa i nitidesa perfecta; @juliamstarr: fotografia de la naturalesa però amb tons suaus i relaxants, i @kpunkka: naturalesa i animals de primera mà i d’una gran qualitat.

N’hi ha molts més, tant d’aquí com de fora, que em perdonin si no els he anomenat.

Quin tema tractaràs en la sèrie per a Tarragona Cultura?

Imagineu com quedaria la ciutat després de molts anys sense habitants, a causa d’una fuga de la població per un esdeveniment totalment apocalíptic… He dedicat moltes hores de photoshop per tractar les imatges i crear panorames que fins i tot fan reflexionar.

FOTO ARTISTICA + Real

Realment…, això promet! Moltes gràcies, Ernest, per acceptar la nostra proposta i col·laborar amb nosaltres! Us convidem a seguir la seva sèrie durant tot el mes de maig a les xarxes de @tgncultura, a Instagram, Facebook i Twitter.

Imatges: Ernest Perales (@ernestp84 a IG)
Entrevista: Rosa Comes