“Sóc més del costat lluminós i de seguir la petjada dels Jedi”

De la collita dels vuitanta, nascut i resident a Torreforta, Emili Samper és doctor en Filologia Catalana i tècnic de recerca a l’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili. La seva feina se centra en l’estudi de la literatura popular i el folklore, el que tots coneixem també per rondalles, dites, refranys i llegendes. Enguany ell és el Tuitaire Convidat amb motiu Santa Tecla, de manera que, a partir del dia 15 de setembre, podreu seguir les seves vivències de les festes a través del perfil de Twitter de @TGNcultura, on piularà afegint les sigles ES al començament dels seus tuits.

I us preguntareu… i per què l’Emili? Doncs us podem assegurar que no hi ha un candidat millor per fer-ho, perquè l’Emili no només coneix profundament les arrels de la nostra cultura tradicional, sinó que, a més, fa molts anys que es mou per l’esfera bloguera i les xarxes socials i és un expert… en Star Wars! En el marc de la campanya #QuelaTeclaTacompanyi, doncs, ell ens mostrarà el costat lluminós de la festa… O potser també el fosc? Avui l’hem entrevistat per intentar descobrir-ho…

Continua llegint

Història, llegenda i gust per la ficció

Segurament el veureu en moltes de les “mogudes” culturals tarragonines i, si aneu als actes de Tarraco Viva, a la Setmana del Còmic o bé a presentacions de llibres sobre folklore, és més que probable que us el trobeu tant a platea com al cantó de l’escenari. D’altra banda, és fàcil que, si us moveu per les xarxes socials i l’entorn 3.0, hi topeu en un moment o altre… Ell és l’Emili Samper, o el @Nightwing80, un dels primers tinetaires i primers bloguers de Tarragona, filòleg, doctor i amant de les llegendes i dels imaginaris il·lustrats.

És jove, però fa molts anys que viu a La batcova i a ComiCat, on ens explica curiositats sobre superhoerois, personatges foscos, sèries i pel·lícules d’aventures i autors d’històries diverses. Us animem que seguiu les seves recomanacions, perquè, si una virtut té l’Emili (que en té més d’una), és que, quan una cosa comença, ell és allà per provar-la i afegir-s’hi: tant si apareix una novetat editorial, com si s’obre una nova xarxa social, l’Emili té el do d’assabentar-se’n i de ser-hi, a primera fila.

Continua llegint

Entre la veritat, la imaginació i la ficció

Diu la llegenda que un pastor volia passar les seves cabres entremig de dues muntanyes, però l’orografia i el xàfec intens que queia ho impedia. Aleshores es va trobar un home, el diable, que li va proposar una solució per al ramat a canvi de quedar-se la primera ànima que passés. I dit i fet, l’endemà el pastor va poder creuar a través d’un magnífic pont, nou de trinca, i, quan va haver de passar comptes amb el diable, el va enganyar fent passar, en primer lloc, una de les seves cabres. I per això els tarragonins coneixem el Pont del Diable d’aquesta manera, perquè el va construir el diable en una nit.

La història de l’origen del Pont del Diable, en els seus diferents vessants, és una de les 56 llegendes que Emili Samper ha recollit en el llibre Llegendes de Tarragona, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, i que es presenta com una de les novetats locals més atractives amb vista a la diada de Sant Jordi.

Continua llegint