De la collita dels vuitanta, nascut i resident a Torreforta, Emili Samper és doctor en Filologia Catalana i tècnic de recerca a l’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili. La seva feina se centra en l’estudi de la literatura popular i el folklore, el que tots coneixem també per rondalles, dites, refranys i llegendes. Enguany ell és el Tuitaire Convidat amb motiu Santa Tecla, de manera que, a partir del dia 15 de setembre, podreu seguir les seves vivències de les festes a través del perfil de Twitter de @TGNcultura, on piularà afegint les sigles ES al començament dels seus tuits.

I us preguntareu… i per què l’Emili? Doncs us podem assegurar que no hi ha un candidat millor per fer-ho, perquè l’Emili no només coneix profundament les arrels de la nostra cultura tradicional, sinó que, a més, fa molts anys que es mou per l’esfera bloguera i les xarxes socials i és un expert… en Star Wars! En el marc de la campanya #QuelaTeclaTacompanyi, doncs, ell ens mostrarà el costat lluminós de la festa… O potser també el fosc? Avui l’hem entrevistat per intentar descobrir-ho…

Des de quan ets present a la blogosfera? Com vas començar?

La batcova va néixer (encara que aleshores no es deia així) el 2007. Vaig encetar el blog per compartir les meves passions (còmics, cinema, literatura, etc.), especialment les meves lectures de còmic a través de ressenyes. Eren els anys d’explosió dels blogs personals i vaig voler posar-hi el meu gra de sorra parlant del que més m’agrada.

I quants blogs hi mantens ara?  

A més del meu espai personal, estic involucrat en dos blogs més, tots dos també de còmics. El 2008, de manera conjunta amb altres amants del còmic dels Països Catalans, vam crear ComiCat, dedicat als còmics en català. I el 2012 vaig crear Delirópolis, un espai on poder allotjar la versió electrònica de la revista Delirópolis (fundada el 2004) de l’associació del mateix nom.

També gestiono un parell de blogs més, relacionats amb la meva activitat professional. El de l’Arxiu de Folklore, on s’hi recull la informació sobre aquesta unitat de recerca, a més de les activitats que duen a terme els seus membres. I el del Grup d’Estudis Etnopoètics, dins la Societat de Llengua i Literatura de l’IEC, dedicat a difondre notícies i a oferir informació sobre les publicacions i les trobades anuals d’aquest grup dedicat a l’estudi de la literatura oral.

Suposo que t’ocupa molt de temps el manteniment d’aquests espais… Per què els escrius?

Els que estan vinculats a la meva activitat professional els actualitzo de manera regular i l’objectiu és donar informació actualitzada. ComiCat té vida pròpia en el sentit que no depèn d’una sola persona per a funcionar i la veritat és que, actualment, hi dedico poc temps. A Delirópolis hi pujo revistes de manera força irregular (n’hi ha que només les tenim en paper i encara s’han de digitalitzar!). I, sincerament, a La batcova hi dedico menys temps del que voldria. Hi publico ressenyes de còmics de tant en tant i també em faig ressò de les novetats cinematogràfiques que més m’atrauen. Tot i que amb menys assiduïtat, encara em ve de gust opinar sobre l’últim còmic que m’he llegit i comentar un bon tràiler.

I en quines altres xarxes socials tens presència?

Sóc una mica tastaolletes, en aquest sentit, i m’agrada treure el nas gairebé per tot arreu. Les xarxes que més utilitzo són Twitter, Facebook i Instagram, però també em podeu trobar per Youtube, Flickr o, fins i tot, Google +!

Twitter l’utilitzes molt? 

Diàriament. Hi sóc des del 2008 i em serveix tant per compartir el que vull dir (sobre qualsevol tema) com per fer-me ressò de tot allò que m’interessa: la publicació de nous còmics o llibres, l’aparició de marxandatge, de noves cançons de grups que m’agraden, etc. També és una gran eina per estar ben informat del que passa. De totes les xarxes, és la que més utilitzo, ja sigui piulant o seguint les piulades.

De l’1 al 10 valora el teu grau de passió per la saga Star Wars

11!

I ara una pregunta complicada… Quin és l’episodi d’Star Wars que més t’agrada? 

Se’m fa difícil triar-ne només un, però el que està clar és que em quedo amb la trilogia original (els episodis IV, V i VI). Tot i que, per edat, no la vaig viure plenament quan es va estrenar, he crescut amb les aventures de Han Solo i Chewbacca i la llegenda dels Jedi gràcies a la televisió i, sobretot, al vídeo. Amb El despertar de la força he pogut reviure aquests moments d’una manera diferent i la veritat és que estic encantat amb aquesta nova generació.

I quin és el personatge que més t’atrau de tota la saga?

És obvi que Darth Vader exerceix una atracció irresistible, per la seva presència i per tot el que representa, però si hi ha un personatge que m’ha captivat des de petit és Obi-Wan Kenobi. Aquí he d’admetre que vaig trobar encertada l’elecció d’Ewan Mc Gregor per a la segona trilogia (agafant el relleu de Sir Alec Guiness), però crec que és un personatge que es podria explotar molt més.

Ets més del costat fosc o del lluminós…?

Sóc més del costat lluminós i de seguir la petjada dels Jedi (qui no ha somiat de petit d’anar a l’acadèmia?), però he d’admetre que, visualment, el costat fosc té molta atracció. Per exemple, tot i el xoc inicial, m’encanta el sable làser de Kylo Ren. No m’hi vaig poder resistir i el tinc a casa.

Ets dels que col·lecciona marxandatge de les pel·lícules, doncs?

I tant! Confesso la meva debilitat per tot allò que porta la petjada d’Star Wars (des de samarretes a tasses, passant per figures…). El fet de viure la nova trilogia sent adult permet fer coses que de petit eren impensables, com ara comprar el sable i la màscara de Kylo Ren o el BB-8 de Sphero, amb qui ja he pogut compartir el visionat de l’episodi VII a casa. I enguany amb l’estrena de Rogue One encara ens esperen més sorpreses…

Veus alguna relació entre les rondalles populars i històries cinematogràfiques com Star Wars?

En el fons, hi trobem el mateix, amb un embolcall diferent. No és cap secret que George Lucas va utilitzar per a l’argument de la saga original el viatge de l’heroi a partir dels estudis de Joseph Campbell. I en les rondalles (penso en les meravelloses) hi trobem els herois i les heroïnes que també segueixen un camí determinat per aconseguir el seu objectiu, superant proves amb l’ajut d’objectes o d’ajudants màgics. De fet, el que va fer Lucas és aplicar al cinema aquest esquema del mite de l’heroi que té el seu origen precisament en la literatura popular.

En quina mesura creus que poden configurar i determinar el nostre imaginari històries com aquesta o, per exemple, El senyor dels anells?

Com en el cas anterior, el que fa Star Wars o El senyor dels anells (penso, sobretot, en les pel·lícules), és presentar una visió determinada del nostre imaginari que ja podem trobar en relats que abans es transmetien oralment. Gràcies al cinema, aquestes històries ens arriben d’una manera més visual i directa i tenen més repercussió. A més, la seva penetració a nivell popular fa que les arribem a utilitzar com a referents en el nostre dia a dia, ja sigui dient frases o fent servir vocabulari específic d’aquests mons de ficció o fent comparacions entre moments determinats d’aquestes sagues i de la nostra vida.

Ets autor del llibre Llegendes de Tarragona. Quina és la teva llegenda preferida de la ciutat?

Una de les que més m’agrada és la del Pont del Diable, molt coneguda i amb diverses variants. Una d’elles explica com un pastor pren el pèl al diable perquè construeixi el pont en una sola nit a canvi de l’ànima del primer que travessi el pont. El pastor aconsegueix que sigui una cabra qui ho faci i el diable s’ha de quedar amb la seva ànima. També m’agrada molt una de molt breu, situada al Pla de la Seu i, segons la qual, cada cent anys cau una de les estàtues dels apòstols de la Catedral. El dia que caigui l’últim, s’acabarà el món…

Com va ser el procés de documentació i d’escriptura del llibre?

Abans de començar a escriure, vaig buscar els reculls de llegendes que s’havien publicat fins aleshores i vaig classificar les diferents versions sobre la mateixa llegenda. També vaig utilitzar versions inèdites de procedència oral (algunes de les quals recollides per mi mateix) de l’Arxiu de Folklore. Amb tot aquest material, en vaig fer una tria i vaig organitzar totes les llegendes per temes. Finalment, vaig recrear-les lliurement fins a obtenir-ne la versió que en va sortir publicada.

Ens pots avançar els actes i temes sobre què piularàs des de @TGNCultura?

Si la Tecla m’acompanya (espero que sí!), la meva intenció és piular sobre la Cercavila i la Professó i no perdre’m la Baixada! Musicalment, tinc moltes ganes de viure la festa amb Manel i Love of Lesbian al Camp de Mart. I gastronòmicament no faltaré al Teclatapa. Us puc avançar que miraré de comptar amb ajut imperial per a no fer-ho jo tot sol!

Estem segurs que, amb el teu currículum, la força t’acompanyarà des del primer dia! Gràcies, Emili, per la teva col·laboració i esperem les teves piulades a partir del dia 15! Seguiu @TGNcultura i no us les perdeu!

Entrevista: Rosa Comes
Imatges: Emili Samper