Trànsit perspicaç arreu del món

Fotografies de les coses que li interessen d’arreu del món. Aquest seria el resum simple i simplista del contingut de “Transitant“, l’exposició que resumeix les imatges preses per Lluc Queralt (Tarragona, 1978) en els seus viatges dels darrers 14 anys, i que s’inaugurarà el dissabte 26 d’octubre a la seu de la Galeria Forvm, en el marc de l’SCAN Tarragona Festival Internacional de Fotografia. La mostra no és, ni de bon tros, un àlbum de records d’un turista, ja que la mirada de Queralt presenta paisatges i retrats singulars i suggestius.

Busco imatges inusuals. Tot està ja fet, però continuo buscant“, confessa Queralt, tot un rodamón que se sent molt més còmode amb una càmera de fotos a les mans que parlant de la seva obra. Es considera “un gran observador, i com a tal fotografio el que m’interessa. M’agrada atemporalitzar les imatges, però en un context del segle XXI“, condicions que ha posat en pràctica els darrers anys en els seus viatges per diferents racons del planeta, des de Cuba a Mongòlia, d’Islàndia a l’Illa de Pasqua.

Continua llegint

“Orogènesi”, de Joan Fontcuberta, a la Fundació Forvm

Imaginem que podem recrear paisatges en tres dimensions a partir de les coordenades cartogràfiques que introduïm en un ordinador. Què passa si, enlloc d’introduir aquestes coordenades, introduïm a l’ordinador reproduccions de pintures o fotografies de paisatges? Aquest és el punt de partida d'”Orogènesi“, l’exposició del fotògraf català Joan Fontcuberta que des del 2 de març es pot veure a la Fundació Forvm de Tarragona.

En aquesta mostra Fontcuberta enganya l’ordinador i no introdueix mapes convencionals sinó reproduccions d’altres documents. Es perverteix així el programa, que es veu forçat a interpretar com a mapes el que en veritat són, per exemple, reproduccions d’obres mestres de la història del paisatge. Per exemple, la imatge que acompanya aquest article prové de la interpretació feta per una màquina d’un quadre de Braque.

Continua llegint