Arts visualsBloc

“Orogènesi”, de Joan Fontcuberta, a la Fundació Forvm

El fotògraf català juga a 'enganyar' els ordinadors en la recreació de paisatges
28/02/2012
Fotografia de Joan Fontcuberta per a l'exposició "Orogènesi" a partir d'una obra de Braque

Imaginem que podem recrear paisatges en tres dimensions a partir de les coordenades cartogràfiques que introduïm en un ordinador. Què passa si, enlloc d’introduir aquestes coordenades, introduïm a l’ordinador reproduccions de pintures o fotografies de paisatges? Aquest és el punt de partida d'”Orogènesi“, l’exposició del fotògraf català Joan Fontcuberta que des del 2 de març es pot veure a la Fundació Forvm de Tarragona.

En aquesta mostra Fontcuberta enganya l’ordinador i no introdueix mapes convencionals sinó reproduccions d’altres documents. Es perverteix així el programa, que es veu forçat a interpretar com a mapes el que en veritat són, per exemple, reproduccions d’obres mestres de la història del paisatge. Per exemple, la imatge que acompanya aquest article prové de la interpretació feta per una màquina d’un quadre de Braque.

D’aquesta manera, els paisatges de Fontcuberta ens mostren que la representació de la natura ja no depèn de l’experiència directa de la realitat sinó de la interpretació d’imatges prèvies. O en paraules del mateix Fontcuberta, “darrere d’aquests bucòlics paradisos digitals subjau un simple procés de rendering que transforma dades alfanumèriques en muntanyes, cràters o llacs. Aquests són paisatges sense memòria, sense història: gaire hi ha passat, no han estat testimonis de cap expedició, de cap batalla”

Orogènesi, de Joan Fontcuberta.
Fundació Forvm. C. d’en Granada, 11 Tarragona
Del 2 de març al 3 de juny de 2012

  • Inauguració divendres 2 de març a les 20 h
  • De dimarts a dissabte de 9 a 19 h.
  • Diumenges i festius de 10 a 14 h.


1 Comentari

  1. Elena Gandet (Alemany)
    07/10/2012 Respon

    Très belle photo de Joan Fontcuberta.
    David Balsells, te acuerdas de Maria Elena?
    Saludos

Deixa un comentari