Fotografies de les coses que li interessen d’arreu del món. Aquest seria el resum simple i simplista del contingut de “Transitant“, l’exposició que resumeix les imatges preses per Lluc Queralt (Tarragona, 1978) en els seus viatges dels darrers 14 anys, i que s’inaugurarà el dissabte 26 d’octubre a la seu de la Galeria Forvm, en el marc de l’SCAN Tarragona Festival Internacional de Fotografia. La mostra no és, ni de bon tros, un àlbum de records d’un turista, ja que la mirada de Queralt presenta paisatges i retrats singulars i suggestius.

Busco imatges inusuals. Tot està ja fet, però continuo buscant“, confessa Queralt, tot un rodamón que se sent molt més còmode amb una càmera de fotos a les mans que parlant de la seva obra. Es considera “un gran observador, i com a tal fotografio el que m’interessa. M’agrada atemporalitzar les imatges, però en un context del segle XXI“, condicions que ha posat en pràctica els darrers anys en els seus viatges per diferents racons del planeta, des de Cuba a Mongòlia, d’Islàndia a l’Illa de Pasqua.

D’una primera selecció de 350 imatges, el treball conjunt amb la comissària de l’exposició, Chantal Grande va permetre condensar la seva mirada en una cinquantena de fotografies, totes elles en blanc i negre. Els retrats hi tenen un pes preponderant, però s’intercalen amb nombrosos paisatges.

Lluc Queralt - Alcohòlic a Islàndia sota la pluja

M’interessen aquells aspectes més problemàtics“, explica amb una innocent consciència social. De fet, molts dels personatges escollits provenen d’ambients marginals. És el cas, per exemple, de l’home de la imatge superior, un alcohòlic de Reykjavík a qui Queralt va enganxar bevent amb normalitat sota la pluja. És en aquests moments en què el fotògraf estableix “una confiança molt efímera, potser de cinc minuts” per obtenir el permís per captar aquestes particulars mirades.

Un altre dels recursos habituals en l’obra de Queralt és la utilització del recurs del reflex de l’aigua, com en la fotografia de sota, en què se’ns mostra un típic paisatge de Nova York, amb una dona passejant amb un gratacels de fons, però a través d’un bassal del carrer, que actua “com una finestra oberta“. Instint i tècnica s’uneixen per capturar un típica estampa novaiorquesa des d’una perspectiva ben singular.

Lluc Queralt - Paisatge urbà de Nova York a través d'un bassal

“Transitant” es podrà veure a Casa Canals fins al 31 de gener de 2013. Mentrestant, Lluc Queralt ja treballa en el seu nou projecte, que en aquesta ocasió no el mourà de Tarragona. Fa setmanes que fotografia les monges de clausura del convent de les Carmelites Descalces de la ciutat, un treball que fins ara no ha fet mai ningú.