Tàrraco, capital visigoda

La història antiga de Tarragona sovint ens apareix eclipsada pel seu indubtable esplendor en l’època romana. Però rarament se’ns explica un dels períodes més enigmàtics i desconeguts viscuts per la ciutat arran de la desaparició de l’Imperi i l’arribada del poble visigot en l’escena política peninsular.

Les fonts situen l’any 472 la conquesta visigoda de Tarragona, que va donar inici a la dependència política de la ciutat respecte del regne visigot de Tolosa. En aquests moments, els visigots eren ja un poble germànic profundament romanitzat, que havien abraçat el cristianisme en la seva forma arriana i que serien capaços d’assegurar una notable continuïtat de les estructures romanes precedents com a garantia de la seva pròpia supervivència política. Aquest aspecte va ser especialment visible en les antigues capitals provincials romanes que, com Tarraco, viurien una nova època d’esplendor sota els nous governants.

Els estudis històrics més recents sobre la documentació escrita i arqueològica de la ciutat del període confirmen aquesta continuïtat, que començaria a veure’s alterada en els darrers decennis del segle VI davant les polítiques centralitzadores de Leovigild i els seus successors. A partir d’aquests moments, Tarraco començaria a sentir els efectes de viure en la perifèria d’un regne unificat i centralitzat amb seu a Toledo (revoltes nobiliàries, absentisme conciliar i mort del príncep Hermenegild), tot i que mai perdria la seva doble condició en tant que capital provincial i seu episcopal metropolitana.

Continua llegint

L’atemptat d’Enpetrol, 12 de juny de 1987

La banda terrorista ETA va fer un atemptat a Tarragona, al rack d’Enpetrol, l’any 1987. Cap a la una de la matinada del 12 de juny, una forta explosió i la posterior deflagració van despertar a molts tarragonins, sobretot dels barris de ponent. Les grans flamarades que ocasionà i la columna de fum van portar que els ciutadans abandonessin les seves cases i marxessin espantats fora de la ciutat.

Aquest fet va interessar a una jove estudiant, Sandra Pascual, que va decidir elaborar el treball de recerca de batxillerat sobre com va ser i què va suposar l’atemptat. La consulta de la premsa a l’Hemeroteca Municipal va ser fonamental, així com també les entrevistes a persones que ho van viure en primera persona.

Continua llegint

Subratllant 5 propostes de Tarraco Viva

“Si la història s’ensenyés com a relats, ningú no l’oblidaria.” Aquesta frase, tan brillant, de Rudyard Kipling encapçala la filosofia i la manera de fer dels organitzadors de Tarraco Viva, un festival que, des de fa divuit anys, no para d’explicar-nos històries sobre la vida quotidiana, la cultura, la religió, l’estratègia militar i la política dels romans. I és que, quan el passat es narra i, a través de la narració, hi deixem entrar l’emoció i les passions, de cop i volta deixa d’estar tan lluny i desapareix l’abisme que els discursos sovint avorrits dels llibres de text estableixen entre els nostres avantpassats i nosaltres.

La recreació històrica és una de les millors metodologies que tenim per humanitzar i apropar aquesta aparent llunyania i és per això que Tarraco Viva hi ha apostat fermament des de sempre; per la recreació històrica i també per la vivència directa, a través de la participació dels espectadors en tallers, jocs i altres formats d’actes. En aquest article, compartim amb vosaltres 5 propostes d’aquest tipus, perquè volem que “sentiu” en primera persona la història que ens ha configurat i que enguany se centra, principalment, en la relació entre les civilitzacions egípcia i romana, que van conviure en un Mediterrani esplendorós.

Continua llegint