BlocPatrimoni

L’atemptat d’Enpetrol, 12 de juny de 1987

Avui, una nova entrega de 'De la Biblioteca a la Ciutat'
10/06/2016

La banda terrorista ETA va fer un atemptat a Tarragona, al rack d’Enpetrol, l’any 1987. Cap a la una de la matinada del 12 de juny, una forta explosió i la posterior deflagració van despertar a molts tarragonins, sobretot dels barris de ponent. Les grans flamarades que ocasionà i la columna de fum van portar que els ciutadans abandonessin les seves cases i marxessin espantats fora de la ciutat.

Aquest fet va interessar a una jove estudiant, Sandra Pascual, que va decidir elaborar el treball de recerca de batxillerat sobre com va ser i què va suposar l’atemptat. La consulta de la premsa a l’Hemeroteca Municipal va ser fonamental, així com també les entrevistes a persones que ho van viure en primera persona.

Si el que van escriure els periodistes va ser important per a la realització del treball, les impressionants imatges que van captar prop del rack els fotoperiodistes, com Lluís Milián, son bàsiques per entendre millor el patiment de la població i la seva fugida, encara que fos a peu i per la carretera cap a algun lloc més segur.

L’atemptat de l’Enpetrol és un exemple d’un fet històric puntual i relativament recent que es pot documentar a través de la premsa de l’època, les fotografies i els nombrosos testimonis. El Lluís com a fotògraf i testimoni directe i la Sandra com a investigadora ens apropen als fets d’aquell 12 de juny de 1987.

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Vídeo: Marc Solé



1 Comentari

  1. Desiderio de Sota
    10/06/2016 Respon

    Les víctimes: el matí de l'endemà, al voltant del Joan XXIII s'ajuntaven uns quants centenars de veïns del barris de Ponent que, atemorits, havien fugit de casa seva per a refugiar-se al costat del centre sanitari "per si de cas". En fer-se de dia i extendres les notícies de que no havia perill d'altres explosions ni de enevrinament de l'aire, mica en mica se'n van anant tornar cap a casa i a les 10 de matí no quedava ningú.
    A Urgències no va ingressar cap víctima. Només una senyora gran que s'havia torçat un peu en creuar el gual del Francoli en la fugidarecipitada, que es va donar d'alta amb un venatge compresiu.

    XX (treballador del Joan XXIII)

    Ah!, per cert, jo soc dels que creu encara que no va ser un atemptat sinó un accident. El que succeí fou que a terroristes i govern ja els hi va estar be assignar l'autoria i deslliurar la petroquímica de responsabilitats...

Deixa un comentari