L’avi que pentinava els gegants

Logotip del 'Fet a Tarragona'El proper dissabte 14 de setembre, dins la programació de les festes de Santa Tecla, es farà un homenatge a Josep Llort: serà el Perpetuador d’enguany, a títol pòstum. El Pepitu, com li diem encara a casa quan parlem d’ell, va ser durant més de cinquanta anys perruquer de senyores i postisser. Dit així, sembla estrany i no hi trobem relació amb la festa, però quan jo de petita deia “el meu avi pentina els gegants”, per a mi, era la persona més important de la festa major. De fet, tot i que vaig viure a Barcelona fins a l’adolescència, quan anàvem a les festes de la Mercè, no me n’agradava cap, de gegant: jo em delia per venir els caps de setmana a Tarragona i que l’avi em portés a veure aquell Nano a qui estava posant un postís, després d’endinsar-nos pels passadissos interminables de l’Ajuntament fins a arribar-hi.

Es passava hores teixint manyocs de cabell en caps de fusta, amb unes mans delicades però visiblement avesades a treballar, i aquesta era la part de la feina que més l’il·lusionava i que va compaginar sempre amb la perruqueria. De les tres perruqueries Llort que van existir, la primera a Apocada i les altres dues a la Rambla, l’única que jo recordo és la del segon pis del número 119, on fins fa uns deu anys encara s’hi podia veure el cartell i s’hi respirava una olor intensa de laca i de tota mena de tints. Allí, en aquell pis estret i llarg, hi tenia una petita habitació on classificava a la perfecció perruques i postissos en capses blanques que recordo com si fos ara… I em deia: “Quina vols veure avui? La perruca del dimoni dels Pastorets? La barba del rei Melcior?”, i ens ho emprovàvem i rèiem.

Continua llegint

Santa Tecla en 12 moments

A punt d’iniciar-se la Santa Tecla 2012 és el moment d’organitzar-se. Alguns subratllen el programa per no deixar-se res i d’altres, simplement, es guien per la memòria o l’instint. Enmig de tantes propostes us recomanem 12 moments especials de les festes (és la nostra tria, esperem la vostra!). Serveixi aquest article com a carta de presentació de Santa Tecla per a aquells que la descobreixen per primera vegada o, també, com una manera d’escalfar motors si el lector és un d’aquells que, com els protagonistes del vídeo promocional d’enguany, sempre porten l’Amparito dins:

1. La Crida i la Tronada. Acabat el senzill però emotiu acte de reconeixement, el perpetuador i l’alcalde apareixen al balcó principal de l’Ajuntament per encendre conjuntament els tradicionals Onze Morters i la primera traca de les festes. A baix, la plaça de la Font està plena de gom a gom de gent que, amb el programa d’actes rebregat, es prepara per viure amb intensitat deu dies feliçment esgotadors.

Continua llegint

“Sempre m’he considerat el sastre de les persones, perquè darrere de cada element festiu hi ha la gent que posa l’ànima a la festa”

Sastre vocacional i tarragoní militant, des del seu taller de sastreria del carrer Merceria Ambròs Domingo Murtra ha vestit bona part del Seguici Popular de la ciutat. Aquesta tasca, que en moltes ocasions ha passat desapercebuda, li ha valgut el reconeixement com a perpetuador. De fet, ell serà el principal protagonista de la Crida de les Festes, acte que marca el tret de sortida a les Festes de Santa Tecla.

Què suposa aquest reconeixement?

És tot un honor i un goig ser reconegut com un tarragoní més que ha viscut des de sempre les festes de Tarragona i ha pogut participar activament vestint gran part del seu Seguici Popular, tenint una relació molt directa amb Santa Tecla.

Continua llegint