La mort més fidedigna Juli Cèsar

Per a mi hi ha tres tipus de religions, la catòlica, la musulmana i la shakespeariana. I jo sóc de la bona, de la shakesperiana“, diu el director teatral Miquel Àngel Fernàndez. Un devot de Shakespeare és la persona ideal per portar aquest cap de setmana al Teatre Metropol una de les tragèdies de l’autor britànic, Juli Cèsar, conjuntament amb Fabulae Tarraconenses, la divisió teatral del grup de reconstrucció de la ciutat Thaleia.

La gent de Thaleia no en té prou amb les nombroses propostes que ofereixen any rere any a Tarraco Viva ni amb el concert Carmina Canere sobre l’art de la música a l’antiga Roma. Des de l’any passat també tenen la necessitat d’adaptar un espectacle teatral. Van començar amb Calígula, d’Albert Camus, i enguany han apostat per l’obra sobre el general i polític romà. L’elecció està més justificada que mai, ja que aquest 2014 se celebren el 450 aniversari del naixement de Shakespeare i, a més, el bimil·lennari de la mort d’August, que té un paper breu a l’obra.

Continua llegint

Les millors lliçons estivals d’història

El circ de Tàrraco era molt més que l’auriga Eutyches fent de Charlton Heston a Ben-Hur. A l’interior de les voltes hi revoltaven apostadors, bruixes, venedors, els polítics que pagaven els jocs… Tots aquests personatges se’ls trobaran aquest divendres i durant tot l’estiu els espectadors de Ludi circensis, la proposta del Grup Thaleia que obre Tarragona Història Viva, el cicle d’espectacles de recreació històrica impulsats pel Patronat Municipal de Turisme.

La fórmula, engegada l’any passat, és ben senzilla: traslladar el model Tarraco Viva a l’estiu, convidant tarragonins i turistes a gaudir d’espectacles de recreació en el millor marc possible, el conjunt monumental de l’antiga Tàrraco. La iniciativa va tenir èxit i per això enguany torna amb algunes petites millores.

Continua llegint

“La gent ens veia com aquell grup que es disfressa de romans”

Thaleia és un entitat tarragonina que des de fa deu anys es dedica a la reconstrucció històrica del món romà. Han actuat en diverses ciutats espanyoles i europees, però Tarraco Viva és sempre la seva cita cabdal. A les portes de l’inici d’una nova edició del festival ajuntem la responsable del grup, Mercè Tubilla, amb el seu director escènic, Josep M. Piñol. Tots dos conversen sobre els inicis del grup, els seus objectius i la preparació dels espectacles.

Mercè Tubilla: Jo venia de Nemesis, una empresa que també tenia un petit apartat de reconstrucció històrica i, quan vaig marxar d’allí, l’any 2002, vaig muntar un grup per intentar ensenyar el patrimoni de la ciutat d’una manera diferent.

Josep Maria Piñol: Jo també havia participat amb Nemesis en alguna ocasió i quan la Merche va posar en marxa Thaleia ens va proposar de col·laborar-hi. Si gires la vista enrere, t’adones que ja en fa deu anys, i no pensaves que podríem arribar on som ara!

Continua llegint