El grup de reconstrucció històrica de Tarragona Thaleia pot dir fermament que s’ha fet gran amb Tarraco Viva. A l’inrevés, també. Tarraco Viva ha crescut amb ells. Especialitzats en la cultura de l’imperi romà, enguany no faltaran a aquesta especial cita, ja que el certamen compleix vint-i-cinc anys.

Tarraco Viva celebra un quart de segle i Merche Tubilla, responsable del grup, en fa una evolució molt positiva. “És un festival que ha evolucionat i ha crescut al llarg dels anys. Cada edició hi ha nous temes i espectacles que fan que sigui un incentiu per tal que el públic vulgui tornar-hi any rere any”, expressa Tubilla.

La il·lusió d’uns aficionats a la història

La il·lusió va ser un dels factors clau per a la creació de Thaleia. Es van iniciar amb pocs mitjans, però amb les idees clares: “sabíem el que volíem fer i quin era el nostre objectiu”. Així, doncs, avui dia i després de vint-i-un anys recreant les anècdotes i històries de l’imperi romà, considera que han crescut “amb qualitat” sent un dels grups més innovadors amb una forma especial d’arribar al públic. No només a Tarragona, sinó arreu de l’Estat espanyol.

Vestuari de Thaleia per a les recreacions històriques

Tot plegat sorgeix de deu joves interessats per la història, que actualment s’han convertit en un col·lectiu de 70 persones. Tubilla detalla que la forma de treballar de Thaleia “atrau gent de totes les edats”. A l’espectacle Suburbium. La vida a Tàrraco més enllà de les muralles, un dels plats principals de l’edició de Tarraco Viva d’enguany, hi participaran més de 80 actors, molts dels quals ho fan per primera vegada.

Suburbium es podrà veure els dies 19 i 20 de maig a la Necròpolis i oferirà una visió diferent d’aquest espai. S’explicarà com era aquesta part de la ciutat durant l’època Alt-Imperial, al segle II dC. “Volem explicar com la gent de Tàrraco vivia fora de les muralles, a un barri portuari on podien trobar tota mena de serveis i hi convivien totes les classes socials”, explica Merche Tubilla.

Un estudi previ per a cada recreació

Les recreacions que realitzen tenen al darrere un ampli estudi històric previ. La Merche és la persona encarregada de documentar-se. Amb l’equip de treball decideixen els temes i inicien una tasca d’investigació que culmina amb la preparació d’un guió. Un cop escrit es passa a una segona fase de cerca dels elements necessaris de vestuari, calçat i complements, entre molts d’altres. El punt final són els assajos i la interpretació.

Asssaig de Suburbium

Thaleia ha aconseguit amb el pas dels anys que el públic no els vegi com “la companyia que es disfressa de romans”. De fet, la Merche detalla que quan algú sol·licita formar part del grup se li explica de forma clara “que no som una formació teatral ni ens disfressem”. De fet, les paraules teatre i disfressa “estan prohibides al grup”.

Ara, es troben en plena temporada d’assajos. “Són intensos, però divertits”, comenta entre rialles la Merche. Fa unes setmanes van començar els membres que tenen una part parlada i els darrers dies assagen a la mateixa Necròpolis amb tothom. Per a la responsable de Thaleia, tots els integrants del grup són importants, “des de la persona que fa les explicacions fins a la que surt amb una espelma per il·luminar l’escenari”.

D’altra banda, Thaleia participarà en altres actes de Tàrraco Viva, com la xerrada Ciutadans de la Colonia Ivlia Vrbs Trivmphalis Tarraco (9, 16, 20 i 21 de maig, al Circ Romà) i el monòleg de Cristina Masdeu Scribonia Attice, Obstetrix. Una metgessa per a dones (12 i 14 de maig al Circ Romà). També col·laboren en l’espectacle de cloenda Tots els camins porten a Tàrraco. L’objectiu no és altre que fer arribar la història “d’una forma particular, divertida i, sobretot, dinàmica”.

Reunió prèvia a l’assaig

Per a Thaleia, mirar al passat de Tarragona significa “que en formem part”. “Representar persones que van viure aquí fa dos mil anys i explicar les seves històries, desmitificant-los, ens agrada molt”. Tenen clar que no volen donar lliçons “avorrides” d’història, pretenen endinsar el públic dins d’aquesta “i que la puguin viure en primera persona i fer-los partícips de les nostres activitats”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Alejandro Navarro

Etiquetes: ,