Juan Fernández: “El flamenc és un estil de vida”

Juan Fernández Martínez (Cambil, 1957), durant les estones lliures, es tanca hores i hores en un garatge situat al barri de Torreforta, per restaurar i construir guitarres. Apassionat de la música flamenca, va aprendre l’ofici recorrent els carrers pròxims de l’Alhambra, a Granada, i parlant amb bona part dels mestres guitarrers que encara s’hi dediquen.

Continua llegint

“El dia a dia de les dones a Torreforta també és història”

La història no la fan només les autoritats i les classes dirigents. En el seu dia a dia les persones també fan història. I el que explica aquest llibre, el dia a dia de les dones a Torreforta, també és història“. La frase és de Dolors Comas d’Argemir, catedràtica d’antropologia social i cultural de la Universitat Rovira i Virgili. I el llibre al qual fa referència és Les dones als orígens de Torreforta, un exhaustiu treball acadèmic editat pel Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, que aquest dijous, en la seva presentació, va deixar petita la sala d’actes de l’Arxiu.

L’any 1945 va començar a configurar-se un nou barri allunyat del nucli urbà de Tarragona, a la zona on hi havia l’antiga Torre Forta del segle XVIII. Veïns de la Part Alta i immigrants van ser els primers habitants de la ciutat a l’altra riba del riu Francolí. El ràpid creixement del nou barri (que en pocs anys va arribar als 10.000 habitants) va anar acompanyat d’una forta lluita dels veïns per aconseguir la dignificació de la zona. Aquesta mobilització veïnal i, especialment, el paper que van tenir-hi les dones, és el que s’analitza en el volum, editat per Coral Cuadrada i Esther Rodríguez.

Continua llegint