Urly Flamenca: la meca de la moda flamenca a Tarragona

Úrsula Marín i Jordi Valderrama són els encarregats de portar l’última novetat de la moda flamenca a Tarragona. Tots dos són els propietaris d’una botiga que, en cinc anys, ha passat d’un local de 18 metres quadrats a un altre de gairebé 200. «Les coses han anat bé», reconeixen. Urly Flamenca és el nom de l’establiment que van idear l’any 2015, i que ha agafat el relleu a clàssics del flamenc a la ciutat com «la Trini» de Bonavista.

A Urly Flamenca s’hi poden trobar vestits per romeria, fira i ball. També, tot tipus de complements elaborats a mà. «Apostem pel producte nacional i artesà», recalca Marín. Ella i el seu soci han realitzat desenes de viatges a Madrid i Andalusia en busca dels millors proveïdors i els dissenys més actuals. «Una vegada a Sevilla em van voler vendre vestits d’una temporada anterior perquè deien que els catalans sempre se’ls emportaven. Jo m’hi vaig negar, perquè aquí volem l’última moda igual que a Andalusia», expliquen entre riures els propietaris. Continua llegint

Juan Fernández: “El flamenc és un estil de vida”

Juan Fernández Martínez (Cambil, 1957), durant les estones lliures, es tanca hores i hores en un garatge situat al barri de Torreforta, per restaurar i construir guitarres. Apassionat de la música flamenca, va aprendre l’ofici recorrent els carrers pròxims de l’Alhambra, a Granada, i parlant amb bona part dels mestres guitarrers que encara s’hi dediquen.

Continua llegint

“El dia a dia de les dones a Torreforta també és història”

La història no la fan només les autoritats i les classes dirigents. En el seu dia a dia les persones també fan història. I el que explica aquest llibre, el dia a dia de les dones a Torreforta, també és història“. La frase és de Dolors Comas d’Argemir, catedràtica d’antropologia social i cultural de la Universitat Rovira i Virgili. I el llibre al qual fa referència és Les dones als orígens de Torreforta, un exhaustiu treball acadèmic editat pel Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, que aquest dijous, en la seva presentació, va deixar petita la sala d’actes de l’Arxiu.

L’any 1945 va començar a configurar-se un nou barri allunyat del nucli urbà de Tarragona, a la zona on hi havia l’antiga Torre Forta del segle XVIII. Veïns de la Part Alta i immigrants van ser els primers habitants de la ciutat a l’altra riba del riu Francolí. El ràpid creixement del nou barri (que en pocs anys va arribar als 10.000 habitants) va anar acompanyat d’una forta lluita dels veïns per aconseguir la dignificació de la zona. Aquesta mobilització veïnal i, especialment, el paper que van tenir-hi les dones, és el que s’analitza en el volum, editat per Coral Cuadrada i Esther Rodríguez.

Continua llegint