La companyia La Katara ens convida a explorar les profunditats de la salut mental a través del seu pròxim espectacle, una obra que desafia els estigmes i les percepcions preconcebudes que envolten aquesta temàtica. Mitjançant l‘eina del circ i el teatre físic, l’espectacle es presenta com una experiència única de reflexió i autoexploració, on els límits són qüestionats i la societat és posada en el focus de l’anàlisi. 

Raquel Martos, impulsora de La Katara, explica que “la creació d’aquesta obra ha estat un procés profundament enriquidor, on hem treballat de manera intensiva per fusionar els elements del circ i el teatre en una expressió artística que va més enllà de les convencions tradicionals”. Així, amb una dramatúrgia abstracta, l’enfocament se centra en l’expressió corporal i la manipulació d’objectes, creant un mosaic d’imatges i emocions que captivaran l’atenció de l’espectador. Martos afegeix que s’han utilitzat les disciplines de circ de trapezi, pal xinès, teatre físic i equilibri d’ampolles.

Residència artística al centre cívic de Sant Salvador

Una part fonamental d’aquest procés ha estat la residència artística que La Katara ha fet al Centre Cívic de Sant Salvador. Gràcies al programa Suport a la Creació de l’Ajuntament de Tarragona, els hi han proporcionat l’espai i el suport necessaris per al desenvolupament de l’espectacle. A través d’aquesta col·laboració, s’han estret vincles amb la Fundació Aurora, una entitat dedicada al suport de persones amb problemes de salut mental, ampliant així la missió de l’espectacle per donar veu a aquells que sovint es troben silenciats pels estigmes socials.

Durant el procés de creació, La Katara treballa de prop amb membres de la Fundació Aurora, que contribueixen a donar forma a l’espectacle i comparteixen les seves experiències i perspectives. A través del circ i altres tècniques artístiques, s’ha creat un espai d’expressió on les emocions i les sensacions es poden explorar lliurement, sense la pressió de les paraules o els judicis.

Trencar estigmes vers la salut mental

Aquest espectacle, que rep el suport de la Diputació de Tarragona, també té un objectiu més ampli, tal com detalla Martos: “Donar visibilitat al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental i trencar els estigmes que els envolten a la societat”. Mitjançant el seu treball, La Katara vol obrir una conversa honesta i constructiva sobre aquest tema, posant en relleu la complexitat i la diversitat de les experiències humanes.

La culminació d’aquest emocionant viatge serà la mostra final el 29 de juny a Tarragona, en el marc del Festival Cultura o Extinció. Després d’aquesta estrena, l’objectiu és portar l’espectacle a altres espais i continuar el diàleg sobre la salut mental i la seva relació amb la societat.

Amb la seva proposta innovadora i la seva voluntat de posar en qüestió les convencions establertes, La Katara ens ofereix una experiència única i transformadora, que ens convida a reflexionar sobre allò que ens uneix com a éssers humans i les línies que divideixen la normalitat de l’anormalitat en el nostre món.

Text: Josep Gallofré

Imatges: La Katara