Tot i que podria ser una mica més antic, als registres hi consta l’any 1902 com la data d’obertura del primer Forn Andreu a la ciutat de Tarragona. Va obrir les seves portes al carrer Unió número 21 i va funcionar fins que, durant la Guerra Civil, va caure-hi una bomba que va derruir l’edifici.

Uns anys després, el 1942 els germans Andreu obririen dos nous forns: un al carrer Apodaca número 4 i un altre al carrer Lleida número 21. Aquest darrer és l’únic que continua obert, regentat en l’actualitat per la quarta generació de la família, el besnet d’en Josep Andreu, el fundador del primer establiment.

En Jordi Andreu Rodríguez (Tarragona, 1973) és l’actual propietari del Forn Andreu. La seva vida ha transcorregut sempre entre el carrer Canyelles, on va néixer, el carrer Reding, on viu, i el carrer Sevilla, on hi té la botiga.

Tot i que el negoci està obert al públic durant tot el dia, des de quarts de vuit del matí fins a les vuit del vespre, a l’obrador, ubicat al carrer Lleida, s’hi treballa de nit. La feina comença a dos quarts de dues de la matinada i cada hora i mitja hi va entrant un nou treballador. Tots ho fan de manera escalonada fins a dos quarts de vuit del matí quan entren les dues dependentes que atenen la clientela.

Tot i que els objectius de l’ofici de forner poc han canviat amb el pas dels anys, Andreu explica que, encara que la premissa és no perdre la personalitat de tot allò que li van ensenyar els seus pares i els seus avis, “dia a dia cal innovar, aprendre dels errors i cuidar molt bé els clients, ajudant-los si necessiten productes específics pel seu benestar”.

Ser forner en temps de coronavirus

Els forns de pa són, des del primer dia en què es va decretar l’estat d’alarma, un dels establiments de serveis essencials que han de seguir oberts, tot i l’ordre de confinament que hi ha sobre la població.

Un parell de dies abans que s’implantés l’estat d’alarma, Andreu explica que ja van començar a introduir els guants, les mascaretes i el gel hidroalcohòlic en el dia a dia de la botiga.

Des de llavors, també han adaptat el seu producte per cobrir necessitats bàsiques de la població. “Només fem pans de pagès i barres artesanes. Hem deixat de banda els pans creatius o els productes més innovadors. Ja els tornarem a fer més endavant, però ara això és el que convé”, explica Andreu.

A part del canvi d’horari, ara només obren al matí, també han hagut d’introduir el repartiment a domicili per ajudar, sobretot, veïns propers d’edat avançada que no han de sortir al carrer. De fet, des del forn han detectat com gairebé tota la clientela que tenen aquests dies són gent que viu als carrers pròxims i molts d’ells no volen gastar més del que pertoca, “per si un cas”, relata Jordi Andreu.

“Els dos primers dies hi va haver una mica de pànic i la gent va venir a comprar més pa del necessari per congelar-lo, però ara el ritme ja s’ha estabilitzat perquè la gent ja ha vist que cada dia hi ha pa recent fet”, afirma Andreu.

Durant l’estat d’alarma únicament poden obrir les seves portes aquells establiments que hagin estat declarats serveis essencials, entre els quals els forns de pa. Si sou ciutadans i ciutadanes, podreu consultar, a través del web o a través de l’app TGN Emergències, tots els establiments de la ciutat que estan oberts durant aquests dies.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides