El combat és a punt de començar. El públic omple l’escenari de l’Espai Tabacalera, els àrbitres de SCAN Tarragona estan preparats i els contrincants esperen, impacients: “Al costat esquerre, fotògrafs amb poca experiència, moltes idees i moltíssimes ganes, els Full Contact Artists! I a la dreta, agents del sector de l’art àvids de nous talents, els Full Contact Followers!” El dring de la campana indica que el primer assalt ja està en marxa. Els adversaris ballen damunt del tatami, es busquen i, enlloc de colpejar-se, s’intercanvien targetes de contacte.

En el món de la fotografia és habitual que artistes novells presentin els seus portafolis a galeristes, comissaris o editors per mostrar-los la seva obra i buscar acords comercials. El festival Internacional de fotografia SCAN Tarragona 2012 acollirà, amb el pugilístic nom de Full Contact, una trobada perquè una vintena de nous talents puguin presentar la seva obra a desenes de professionals interessats. Aquest primer round tindrà lloc els dies 26 i 27 d’octubre a l’Espai Tabacalera, centre neuràlgic de l’activitat d’enguany del festival.

La iniciativa és hereva de les convocatòries El Pati de la Llotja, que s’havien celebrat amb èxit a Lleida en el marc del desaparegut festival de fotografia Emergent. El seu impulsor, Jesús Vilamajó, defensa aquest tipus trobada, gairebé única a l’Estat espanyol, “que no és exactament una fira ni tampoc un visionat de portafolis, sinó un espai que promou la relació entre els artistes i els agents del sector“. Cada artista tindrà un petit espai per ensenyar les seves millors imatges i rebre els professionals interessats, sense cites prèvies ni límits de temps. Paral·lelament, l’espai acollirà diferents activitats, encara per concretar, però que seran retransmeses per Internet.

Vilamajó assegura que “és un model valorat per ambdues parts“, ja que arran d’algunes d’aquestes trobades, diferents fotògrafs han tingut l’oportunitat d’exposar en festivals i galeries.

Totes les persones interessades a pujar al tatami del primer Full Contact poden consultar les bases completes al web del festival. A més, al desembre es crearà el Full Contact Archive, un espai web on es podran visitar els treballs i els currículums d’aquests artistes.

En aquest combat no hi haurà victòria als punts ni molt menys per KO, ni, esperem, ningú haurà de llançar la tovallola. En definitiva, d’aquest Full Contact no en sortiran guanyadors ni perdedors, sinó, amb sort, oportunitats professionals per a fotògrafs emergents.