Corria l’any 1999 quan un grup de persones que provenia de l’escoltisme va decidir retre homenatge a l’activista tarragoní Toni Achón. Achón va ser una persona molt activa en el teixit associatiu de la ciutat, fundador de l’Agrupament Escolta i Guia Alverna i vinculat als grups cristians que vetllaven per la integració de les persones migrants que arribaven a Torreforta als anys setanta. “El  Toni és un exemple per nosaltres per tot el que representava. Era un pencaire, una persona implicada en molts moviments. Per això vam adoptar el seu nom, amb el vistiplau de la família”, explica el president del Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA), Lluís Gurrera.

D’això ja en fa més de dues dècades, però el GATA continua més viu que mai. Durant aquest temps, l’entitat ha aconseguit ser autosuficient econòmicament, s’ha implicat en  desenes de projectes ecologistes a la ciutat i al territori i ha organitzat una mitjana de 45 sortides anuals. “Perquè el GATA és això: som una entitat ecologista, excursionista, que va néixer amb voluntat de servei públic. La gent ve amb nosaltres, coneix el medi ambient i al mateix temps se socialitza”, indica el president des del Pati Jaume I de l’Ajuntament, espai escollit per a l’exposició de fotografies que rememora els 23 anys d’història de l’entitat.

Ni tan sols la pandèmia va ser una pedra en el camí del GATA. L’any 2020, amb l’esclat de l’emergència sanitària i l’arribada de les restriccions, l’entitat va trobar en l’Anella Verda de la ciutat el millor espai possible per a realitzar les seves sortides habituals. “Ens va servir per a valorar el que tenim al costat de casa. Organitzàvem excursions, evidentment complint totes les mesures de seguretat, i això a la gent li va agradar molt, perquè van descobrir l’Anella amb nosaltres”, explica Gurrera. De fet, durant la pandèmia, el nombre de socis i sòcies de l’entitat va passar dels 60 als 120.

Membres de l’entitat durant una de les moltes sortides que organitzen durant l’any.

“Per a nosaltres és imprescindible que convisquin les dues activitats: d’una banda, les sortides, excursions i activitats per a fomentar la socialització de les persones; i, de l’altra, les accions reivindicatives per les causes que creiem justes”. Amb aquestes paraules defineix Gurrera la convivència entre els dos vessants de GATA, l’ecologisme i l’excursionisme. Durant la seva trajectòria, l’entitat ha vetllat per la conservació de la platja Llarga, ha denunciat l’estat del Francolí o el Gaià, ha col·laborat en la recollida d’escombraries en boscos i platges del territori o ha donat un cop de mà després de les greus inundacions provocades pel riu en zones com l’Espluga de Francolí. “Creiem que el nostre secret és fer-ho tot de manera altruista i de cor. És l’única manera de rebre un retorn en forma d’assistència i participació amb l’entitat per part de la ciutadania”, diu el president.

Per tal de potenciar l’assistència de joves i assegurar així una continuïtat dins l’entitat, el GATA ha creat un grup de joves i un altre d’infants. El desig més gran de Gurrera és que “les nostres activitats continuïn” per “assegurar el servei públic que volem seguir donant”. És per aquest motiu que convida tothom a participar en les excursions i accions del grup, “sense tenir en compte la seva ideologia o procedència”.

Exposició  i concurs de fotografies per a celebrar els 20 anys

El Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona acull l’exposició que commemora els 20 anys d’història del GATA. Són desenes de fotografies realitzades pels socis i simpatitzants de l’entitat, i que mostren excursions, paisatges i racons del medi natural de la província de Tarragona. La mostra es podrà visitar fins al dia 11 de setembre a les 13.00 hores. A més, també han organitzat un concurs, en el qual es podrà votar a les millors imatges de l’exposició, tot plegat a través dels seus perfils de xarxes socials i a www.gata.cat.

Mostra d’algunes de les fotografies que formen part de l’exposició.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Cedides per GATA i C.D