“Hi ha festes majors a tots els pobles i ciutats de Catalunya, però a Tarragona tenim una grandesa, i és que hi ha nenes i nens que senten la festa des de ben petits. Ells són la festa de demà”. Amb aquestes paraules justifica el fotògraf tarragoní David Oliete el naixement de la mostra “Santa Tecla: del cor a la festa”, que ha estat elaborada amb la col·laboració del també fotògraf Marc Colilla i del periodista Jan Magarolas.

Es tracta d’un projecte fotogràfic multidisciplinari en el qual s’ha retratat a infants de les 21 entitats que participen en la Santa Tecla Petita. Són nenes i nens d’entre 4 i 15 anys, vinculats a la festa i amb una responsabilitat molt gran: assegurar la continuïtat de la cultura popular, de les seves entitats i, per tant, de les festes de Santa Tecla tal com les coneixem ara. “Tenim molt clar que Tarragona compta amb pedrera per estona. Aquests infants senten la festa ben a dins”, assegura Marc Colilla.

Durant els mesos de febrer i març, el Teatre Magatzem es va convertir en un estudi fotogràfic per a retratar als i les protagonistes. Van ser quatre sessions “molt fàcils de realitzar”, diu Oliete, que agraeix la bona predisposició de totes les entitats i persones participants. A més, també van enregistrar clips de vídeo, que sortiran a la llum durant les pròximes setmanes. Tot plegat es podrà consultar des de l’Instagram del projecte i els retrats es poden veure a la darrera coca de la Rambla Nova.

La mostra fotogràfica es pot veure a la Rambla Nova i també des del perfil d’Instagram del projecte.

Però això no acabarà aquí. “La peculiaritat d’aquest projecte és que és a llarg termini. Volem fugir de la immediatesa, i creiem que la funció documental és la més indicada perquè serveix per a recordar. Per a preservar la nostra història, posar en valor el llegat, el present i el futur, i consumir aquestes fotografies a poc a poc”, explica Oliete. És per això que les sessions fotogràfiques continuaran dintre d’uns anys. Serà amb els mateixos protagonistes, però també amb el pas del temps com a principal actor. “I serà aleshores quan veurem si continuen vinculats a la festa o no, amb la seva entitat o una altra, i podrem veure la importància de tots ells per a la festa major de Santa Tecla”, subratlla el director del projecte.

El pròxim 13 de setembre la Casa de la Festa acollirà un acte en el qual participaran els protagonistes de les fotografies i les seves entitats. L’esdeveniment servirà per mostrar els més de 70 retrats individuals que s’han realitzat durant la producció de la mostra, i que es podran veure a la mateixa Casa de la Festa en una exposició permanent. Tot plegat, en un any especial per la commemoració de les 700 Tecles, però també perquè per alguns dels protagonistes serà la primera vegada que viuen una Santa Tecla sense restriccions ni mascaretes. “Tenen moltes ganes de sortir al carrer, de viure el Seguici a peu i no des de l’escenari. I no només els més petits, tothom!”, acaba dient Oliete.

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi