Passen pocs minuts de les cinc de la tarda d’un dijous d’agost. Marc Chornet, dramaturg i director tarragoní, dona indicacions des de l’escenari del Teatre Auditori Camp de Mart. A dalt, una desena d’actors i actrius assagen el que sembla una part d’una coreografia. També mouen grans peces metàl·liques, amb rodes, fent cercles a sobre de la tarima. De sobte, silenci. Comença a sonar la instrumental d’una cançó d’estil urbà i una de les actrius agafa el micròfon. “Nasquéreu en tot preciosa, noble, formosa, rica, discreta i pagana, però us feu la fe cristiana més famosa (…)”, recita Júlia Creus. Efectivament, es tracta de la lletra dels Goigs a Santa Tecla en format hip-hop, una de les arriscades propostes de Setembre, l’espectacle inaugural de la Santa Tecla 700, dirigit per Marc Chornet.

Setembre parla de la Festa Major sense anomenar-la. És un retrat de què viu Tarragona en paral·lel a la festa, un retrat de la quotidianitat mentre la litúrgia de les festes passa de fons”, detalla Chornet. El director, a més, destaca l’oportunitat d’aglutinar un nombrós grup d’artistes i professionals de l’espectacle nascuts al territori. “Hem d’exercir la capitalitat també en aquests termes”, recalca.

Hi intervindran més d’un centenar de figurants d’entitats de la ciutat, un centenar de músics, desenes de tècnics, coreògrafes, estilistes, actors i actrius, un fet que converteix en “complexa” la producció de l’esdeveniment. De fet, en les darreres setmanes, els assajos de ballarins, ballarines, actors i actrius s’han dut a terme al Teatre Tarragona i a l’Auditori del Camp de Mart, mentre que els músics han assajat en altres espais sota la direcció de Roger Conesa. Tot plegat, per realitzar el muntatge final i els darrers assajos a la Tarraco Arena Plaça, on tindrà lloc l’espectacle.

Instant d'un dels assajos dels músics que participaran en l'espectacle.

Instant d’un dels assajos dels músics que participaran en l’espectacle.

La proposta que es podrà veure el pròxim dia 12 “permetrà que el jovent connecti i conegui la història de Santa Tecla”, expressa Júlia Creus, una de les actrius que es reencarnarà en la patrona. També posaran veu i imatge a Santa Tecla la Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, i Maria Teresa Roig, totes elles tarragonines i de diferents franges d’edat. “Volíem representar a totes les dones de la ciutat, i també a totes les tecles”, diu el director. Busquets, Alcañiz, Roig i Creus seran les protagonistes d’un espectacle que fusionarà dansa, teatre i cant, i que comptarà amb una escenografia voluminosa i arriscada.

Imatge de les quatre actrius que interpretaran a Santa Tecla.

Tant Chornet com Busquets han volgut realçar apostes tarragonines com Zona Zàlata, la Trono-Villegas o la Mostra de Teatre Jove, amb l’objectiu de recordar-les i reivindicar els espais culturals i artístics a la ciutat. “Jo vaig començar en el teatre gràcies a això, soc aquí perquè un dia la Mostra de Teatre Jove es va fer”, subratlla el director. És per aquest motiu que demana “prendre consciència i valorar els nostres antecessors”, perquè “nosaltres som la seva conseqüència”. L’espectacle Setembre començarà el pròxim 12 de setembre a les 20 hores. Les entrades es poden adquirir a través del portal Entrades Tarragona.

L'escenografia i la posada en escena de Setembre serà voluminosa i arriscada.

L’escenografia i la posada en escena de Setembre serà voluminosa i arriscada.

Instant d’un dels assajos d’actors i actrius amb el director Marc Chornet.

 

 

 

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: 1 Carlos Domènech / 2, 3, 4 i 5 Pep Escoda