Barbara Vastenavod (Bèlgica, 1977) és responsable de projectes de recerca i divulgació científica del grup Interfibio, del Departament d’Enginyeria Química de la URV.

Nascuda a Bèlgica, quan tenia tres anys es va traslladar amb la seva família a Colòmbia i no tornaria al seu país natal fins deu anys després per cursar la secundària i els primers cursos de la universitat, on va estudiar l’equivalent a casa nostra a la Història de l’Art.

“Va ser un canvi dur i no vaig acabar d’acostumar-me al fet que la gent era molt més tancada que a Colòmbia”, relata Vastenavod que, quan va tenir l’oportunitat, va sol·licitar una beca Erasmus per cursar un curs complet a Barcelona. “Gràcies a això vaig descobrir que Catalunya era la combinació perfecta entre el sol, el caràcter més amable de Sudamèrica i l’ordre d’un país europeu”, explica la Barbara que, únicament, va tornar a Bèlgica per acabar la carrera i de seguida es va instal·lar a Barcelona amb el qui encara és el seu marit.

Barbara Vastenavod també és la impulsora de la web YouMeKids, on proposen activitats i sorties per fer en família, i també ha escrit, amb el seu marit, set guies per fer excursions per Catalunya amb nens.

Després de cursar un màster de gestió d’empreses i institucions culturals, va començar a treballar com a productora i mànager d’una companyia de dansa, però ho va deixar quan al seu marit el van traslladar per feina a Tarragona i va entrar al grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV), on treballa des de fa 16 anys. “Vaig passar de gestionar l’agenda i els projectes dels ballarins a fer-ho dels científics”, explica riallera Vastenavod.

Ha estat aquí on, el curs 2018/2019, juntament amb Eva Pocurull, catedràtica de Química Analítica al Departament de Química Analítica i Química Orgànica de l’URV, va impulsar el projecte Repte Experimenta.

Què és el Repte Experimenta?

L’objectiu principal del Repte Experimenta, tal com relata Vastenavod, és despertar entre els joves l’interès i la vocació per la ciència i és que, segons diu, “partim de la base que l’interès i la vocació per la ciència no neix, es crea”. “Vam detectar que a les escoles, entre 1r i 2n d’ESO, no es fan sessions de laboratori perquè són massa difícils de gestionar en una classe de 30 alumnes amb un sol professor”, explica la Barbara.

Amb aquesta idea, van posar en marxa la iniciativa com a pla pilot a La Salle Tarragona i el setembre del 2020 s’ampliarà a cinc escoles més de la demarcació.

Ajudats per padrins científics, que són professors de la universitat i també treballadors d’empreses químiques de l’entorn, els alumnes, dividits en grups de quatre, tiren endavant un experiment amb elements que tenen a casa seva i a partir d’allí han de fer una memòria i gravar un vídeo divulgatiu sobre l’experiment realitzat. “La idea és que facin de científics, però que també siguin capaços de fer de professors”, explica Vastenavod. Tot plegat, acabarà amb una fira on es presentaran els millors vídeos elaborats pels alumnes i es premiarà als tres millors equips.

“El pla pilot a La Salle Tarragona ha funcionat molt bé i ha tingut molt bona acollida entre els alumnes que han descobert, entre altres coses, que pots ser químic i dedicar-te a produir vi o que es pot fer química amb moltes coses que tenim per casa”, relata la Barbara. Afegeix que el projecte està dissenyat per tenir una durada de dos anys en cada centre escolar amb l’objectiu de “facilitar-los recursos perquè un cop acabat el Repte Experimenta sigui l’escola qui prepari sessions similars”.

El Repte Experimenta adaptat al confinament

Com en tants altres projectes, el confinament ha obligat la Barbara i al seu equip a replantejar una mica el Repte Experimenta, motiu pel qual van decidir expandir-lo a través de les xarxes socials mentre durava l’estat d’alarma. “Com que els padrins no podien anar a fer les sessions que hi havia programades i molts d’ells tenen fills, van decidir gravar-se fent experiments a casa seva perquè nens d’arreu els repliquessin”, explica Vastenavod, sorpresa per la bona resposta que ha tingut la iniciativa, ja que durant el darrer mes, a través de les xarxes socials, han rebut moltíssims vídeos de participants.

Si té ganes de fer alguns experiments a casa i en família, pot consultar totes les propostes a la web del Repte Experimenta.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides