Maribel Fontirroig Fernández-Castrillón (Palma de Mallorca, 1943) va fer cap a viure a Tarragona l’any 1975, poc després de l’enllaç amb el seu marit. Mestressa de casa a partir de llavors, l’any 90 va començar a freqüentar els assajos de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, quan aquesta encara no s’havia constituït formalment.

Amb camisa des del primer dia, durant tots aquests anys ha tapat forats a les pinyes, ha cosit els primers mocadors de la colla, ha repartit les cartes de l’entitat porta a porta, quan això dels correus electrònics no existia, i, actualment, és una de les encarregades de guardar motxilles i ulleres durant les diades castelleres.

L’única castanyera que queda a Tarragona

Ara bé, des de l’any 1992, cada finals d’octubre desenvolupa un paper que no pensa deixar de fer “fins que no pugui més“. I és que la Maribel és la castanyera de la colla castellera i del barri de Sant Pere i Sant Pau, “l’única que queda a Tarragona”, diu orgullosa.

Castanyera de les d’abans, amb faldilla negra, espardenyes, toquilla sobre les espatlles per resguardar-se del fred, mocador al cap i devantal a quadres. “El devantal segueix sent el mateix que portava el primer dia. Està molt vellet i ple de cremades, però m’agrada seguir posant-me’l. A veure si l’any vinent el canvio i n’estreno un de nou“, explica la Maribel quan se li pregunta com és posa en el paper de castanyera.

Foto: Begoña Garcia

Són molts els qui, any rere any, acudeixen a la parada de castanyes que, amb l’ajuda d’un grup de joves de la colla, instal·len a la cruïlla vora la rambla del barri, davant de la farmàcia i a tocar del bloc Sant Tomàs. Molts hi compren castanyes, però molts d’altres també s’hi aproper fer immortalitzar-la a ella. “Tinc fotos amb moltíssims nens del barri, és més, n’hi ha que venen cada any des que són ben petits per fer-se la foto de rigor amb mi“, diu la Maribel emocionada.

El truc perquè les castanyes quedin bones i cruixents? Fer-hi un bon tall al mig, que el foc no estigui massa fort, perquè no es cremin, anar batejant-les amb una mica d’aigua i tocar-les amb cura fins que es nota que la closca cruix una mica“, desvetlla la Maribel preguntada pel secret de les seves preuades castanyes.

Si voleu tastar les castanyes de la Maribel, aquest 2019 instal·laran la parada al barri de Sant Pere i Sant Pau els dies 29, 30 i 31 d’octubre.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Begoña Garcia i Laia Díaz