Aquest diumenge 25 de març tindrà lloc la Trobada d’Informadors Sardanistes, la primera reunió de les persones que, siguin professionals o amateurs, parlen regularment del món de la cobla i la sardana als mitjans de comunicació. L’acte, organitzat pel Casal Tarragoní, es farà a l’Antiga Audiència de Tarragona.

A més de la trobada de les desenes de persones que habitualment informen de la sardana, l’acte també comptarà amb tres conferències per analitzar el tractament de la dansa en els diferents mitjans. En aquesta primera edició hi intervindran Jordi Lara, director del programa Nydia del Canal 33, per parlar de la presència de la sardana en la televisió. El cronista de cobla i sardana d’El Punt Avui, Josep Pasqual, serà l’encarregat d’explicar el paper de la premsa.

En els últims anys la sardana també ha obert camí a les xarxes socials, especialment a Facebook. De tot plegat en parlarà el periodista Albert Font-Tarrés, responsable del bloc Creuant.cat a través de la xerrada “Internet com a sortida de l’ostracisme?“.

Aquesta trobada arriba en un moment en què la sardana no gaudeix d’una difusió massiva als mitjans de comunicació. Hi ha moltes iniciatives locals que perviuen amb èxit, com és el cas del veteraníssim Un, dos i seguit de Tarragona Ràdio, però la percepció que es té des del món de la sardana és que és majoritàriament ignorat. “És trist que es faci un concurs nacional de colles sardanistes i que aquest acte no aparegui pràcticament enlloc“, assegura Jordi Grau, president del Casal Tarragoní, qui considera que arribar al gran públic és una “assignatura pendent”.

El principal problema, segons Grau, rau no només en la quantitat de la informació sinó en la qualitat: “Quan es dóna una informació creiem que estem divulgant el món de la sardana i no és el mateix. Una cosa és dir que un dia hi ha un aplec, i una altra és explicar què és la sardana, la seva història, les possibilitats d’una cobla… Hem de començar a saber divulgar“. Aquest canvi de mentalitat ajudaria a potenciar la sardana i podria contribuir a ampliar-ne el nombre de practicants. “La sardana està molt viva, però ens falten sardanistes que ballin a la plaça“, assegura Grau.

La jornada, que neix amb vocació de continuïtat, també inclourà un homenatge a Antoni Anguela i es clourà a les 18 h amb una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Cossetània.