BlocCultura popularPatrimoni

Històries del Carnaval

Cada dia, fins al dia, 17, recuperarem imatges dels anys vuitanta perquè ens les comentin els seus protagonistes
09/02/2015
1983. Foto: Enfoc

El 1981, i després de molts anys de prohibició, es recupera el Carnaval a Tarragona. La Conselleria de Cultura i el Consell Municipal de la Joventut van organitzar un ball de Carnestoltes al pòsit de pescadors del Serrallo. L’any 1982 ja es va crear la Comissió Cívica del Carnaval i es va posar en marxa un programa d’actes de quatre dies.

A la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona es conserva una col·lecció de fotografies que recullen diversos aspectes del Carnaval dels anys 1982-1985. Juntament amb Tarragona Cultura hem pensat que una bona manera de donar-les a conèixer era a través de les xarxes socials i convidant a alguns dels seus protagonistes que ens parlin de records, anècdotes i vivències d’aquells anys. Per això, des d’avui i fins al dia 17, publicarem diàriament en aquest blog una sèrie d’imatges fetes per Ramon Torrents d’Enfoc, Àngel Catena i Pajares (a qui agraïm la col·laboració) que aniran acompanyades dels comentaris en primera persona dels seus protagonistes. Sempre és bo fer un cop d’ull enrere i recordar el passat més recent!

85

Autor desconegut

A través de les fotografies i les anècdotes que publicarem, veureu que aquell era un Carnaval diferent. Alguns dels actes que se celebraven aleshores ja són història, com la sangria elaborada per l’Eduard Boada o la Guerra de la Farina, que tenyia els carrers de blanc. Els alumnes de l’Escola Municipal d’Art Dramàtic eren els encarregats del Seguici del Rei i la Reina i de les aules en resultaria un bon planter d’actrius i actors tarragonins. L’any 1985 sortia per primer cop el Ball de Diables durant el Carnaval.

Des d’aquí us animem a participar i a comentar els vostres records i qui sap, potser us reconegueu en alguna fotografia o identifiqueu algun conegut amb trenta anys menys a l’esquena!

Text: M. Elena Virgili Bertran
Imatges: Ramon Torrents – Enfoc
Imatge de la capçalera: Guerra de la farina, d’Enfoc

25

1983. Foto: Enfoc

81

Autor desconegut

28

1983. Foto: Enfoc

88

Autor desconegut

Etiquetes: ,


1 Comentari

  1. Xavier Almagro
    16/02/2015 Respon

    No cal oblidar que l'impulsor del carnaval va ser el Consell Municipal de Joventut, i va se qui va posar-se amb contacte amb el Fausto i el Miguel Angel com a tècnics. Va ser una acció més de recuperació de participació ciutadana on el protagonisme era, i hauria de ser, de la ciutadania, mai dels interessos comercials ni patrocinis. Voliem un canaval on la participació fos el principal valor. Com be diu un company del consell de joventut, erem joves, erem confiats, voliem una Tarragona gran e incloent i sa majestat imperatorial emmascarada per no tenir el protagonisme de persona si no de "mite" en el que volem creure ho conduia per uns dies tot.
    Que tornin les carne tolendas, on esclaus eren amos i que la gresca i la xerinola us acompanyin tot l'any.

Deixa un comentari