Sota el nom de “Coronavirus makers”, més d’un centenar de tarragonins fa uns dies que tenen treballant non stop les seves impressores 3D per tal de preparar material mèdic que es destinarà als sanitaris dels hospitals del Camp de Tarragona.

Aquesta xarxa que existeix a tot l’Estat i també en l’àmbit català, va començar a localitzar-se a finals de la passada setmana per iniciativa d’en Pere Vidal, membre de l’Associació Adela, que promou el Desenvolupament Local i Alternatiu a la ciutat de Valls.

Vidal va crear un grup de Telegram i va fer una crida als makers de la província de Tarragona (persones que disposen d’una impressora 3D per a ús particular). L’objectiu era clar: tenir en marxa les 24 hores del dia les impressores per tal de fabricar material mèdic, concretament viseres de protecció.

A part dels makers, també s’ha organitzat un grup de treball que s’encarrega de la logística. “A través d’un Excel molt complex controlem quant material té la gent a casa seva, la quantitat de viseres que imprimeix cadascú, les que es poden passar a recollir… i a partir d’aquí les portem a l’empresa Servigràfics de Reus, on fan el muntatge final per poder donar-les als centres hospitalaris”, explica Vidal.

En Javi García és un d’aquests makers voluntaris. Treballa a torns per a una empresa que fabrica material higiènic que aquests dies ha vist com incrementava molt la seva feina. Ara bé, a casa seva hi ha una impressora 3D, que es va comprar per afició, que fa dies que imprimeix una visera cada tres hores. “Ens han donat instruccions sobre com desinfectar-les i quan en tenim ens les venen a buscar”, explica García.

El material surt de la seva butxaca i de donacions que coordinen des del grup “3D activistes TGN”. Segons explica Pere Vidal, “cadascú ens diu quant material té a casa i quan se’ls hi acaba en proporcionem més”. El seu objectiu és que les impressores estiguin treballant constantment.

Material per a persones molt exposades al virus

La distribució d’aquestes viseres es fa, principalment, en centres hospitalaris, però també en centres d’atenció primària i residències de gent gran. Ara bé, el personal prioritari són els treballadors de les unitats de cures intensives, els anestesistes, els metges d’urgències i els qui fan tests de detecció a domicili. “Tot aquest personal és el que trenca la distància de seguretat per treballar. A Itàlia molts dels infectats són anestesistes que s’han contagiat quan els pacients els hi tossen a la cara quan els intuben. Per aquest motiu ells són els primers que reben les viseres”, explica Pere Vidal.

A dia d’avui els “3D activistes TGN” ja han lliurat gairebé un miler de protectors facials fets a partir de les viseres que s’han imprès a les cases.

Tota aquesta feina, però, només és l’inici, ja que des de l’Associació Adela també han posat en marxa un grup d’investigació que està treballant diferents prototips. Concretament, l’equip de Vidal treballa en un prototip de mascareta que també es pugui fabricar a través de les impressores. “La fabricació de visors és el primer pas per obrir-nos camí cap a altres produccions que puguin ser d’utilitat”, assegura.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides / Foto de portada: @EnricBolano