Bloc

Màquines de cosir casolanes reconvertides en productores de mascaretes

Més d'un centenar de tarragonins cosiran aquests dies 5000 mascaretes per als serveis d'emergència
24/03/2020

La crisi sanitària mundial provocada pel brot de coronavirus ha obligat a bona part de la població a quedar-se confinada a casa seva. A molta gent li ha tocat readaptar rutines de feina i teletreballar, mentre que molta altra ha optat per ocupar el temps que li ha quedat lliure en col·laborar per aconseguir material sanitari, que tanta falta fa aquests dies.

És el cas de l’Olga Vinuesa de Tarragona. Propietària d’un petit restaurant al Cós del Bou, que durant aquests dies està tancat, a l’Olga li agrada cosir. Mentre cosia l’enèsim vestit per a la seva neta, va veure per televisió que hi havia gent que estava aprofitant les seves màquines de cosir per fer mascaretes i va pensar que ella també podria fer-ho.

Després de contactar amb el cap de compres de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla per saber quin procediment i quines teles serien les correctes perquè aquestes mascaretes fossin realment útils, va contactar amb una amiga, la Mònica Pallarès, i junets van crear un grup de Whatsapp per intentar buscar voluntaris amb màquines de cosir que poguessin donar-los un cop de mà.

En tres dies s’havien afegit al grup més de 400 persones, moltes de les quals de Tarragona, però també de localitats pròximes. Entremig, l’Olga va contactar amb l’Ajuntament de Tarragona per tal que aquest els proporcionés suport logístic.

A dia d’avui, després d’estar en quarantena, la tela que va cedir-los altruïstament la botiga Mercamoda està en un taller de Constantí on les seves treballadores han tallat més de 4.800 mascaretes, que durant les pròximes hores es repartiran per casa d’un centenar de voluntaris en lots de 50. “La feina de dividir els lots per zones i seleccionar voluntaris ha estat molt costosa, ja que tot i que agraïm la bona predisposició de tothom hi haurà gent que, finalment, no podrà cosir perquè no hi ha material per a tants”, explica Vinuesa.

Del repartiment de material entre les cases i també de la seva distribució posterior se n’encarregarà l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Tarragona, seguint un estricte protocol per evitar contagis. Un cop cosides les mascaretes es portaran a la tintoreria Telelavo, de la Rambla Vella, on es rentaran a 60 graus per tal d’esteritzar-les i, posteriorment, gràcies a la col·laboració de xarcuteries i restaurants com La Petita, A3Mans, El Llaüt, Quattros o Pladevall, les envasaran al buit individualment.

“Inicialment no sabíem que rentant-les a 60 graus n’hi hauria suficient per esterilitzar-les, així que vam contactar amb alguns dentistes perquè ens ajudessin amb el sistema de l’autoclau i vam rebre missatges de dentistes d’arreu de Catalunya”, explica Vinuesa, que assegura sentir-se sobrepassada per l’allau de solidaritat de particulars i petites empreses.

Un cop confeccionades, totes aquestes mascaretes seran per a treballadors de servei, com ara policia local, voluntaris de protecció civil, conductors d’autobús… D’aquesta manera, ells podran deixar d’usar les d’ús sanitari que tanta falta fan als hospitals.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides

Etiquetes:


1 Comentari

  1. Manoli Cebral
    25/03/2020 Respon

    Jo tinc maquina de cosir i podria ajudar visc a tarragona ciutat

Deixa un comentari