El Concurs de Castells de Tarragona és una actuació que té lloc cada dos anys a la Tarraco Arena Plaça, l’antiga plaça de braus de la ciutat. Tradicionalment se celebra el primer cap de setmana d’octubre dels anys parells i es tracta d’una cita especial, amb molts elements que la singularitzen:

  • És una diada que adopta un format de competició, en què cada castell és puntuat d’acord a una taula consensuada prèviament i en què els premis obtinguts depenen de la posició assolida en la classificació final.
  • A diferència de la majoria de diades, en què prenen part dues, tres o quatre colles,  el Concurs de Castells ha comptat en els últims anys amb la participació d’un mínim de 14 colles.
  • Les colles castelleres participants han vist en el Concurs una gran oportunitat per fer-hi bons castells. Per aquest motiu la Tarraco Arena Plaça ha estat escenari d’alguns dels millors castells de la història o l’indret en què moltes colles han assolit les seves millors actuacions.
  • És la diada castellera seguida per més mitjans de comunicació. L’any 2010, per exemple, es van acreditar més de 200 professionals.
  • És l’única diada que se celebra en un recinte tancat i que els espectadors han de comprar una entrada per poder accedir-hi.

Tots aquests elements contribueixen al fet que el Concurs s’hagi convertit en un espectacle de referència de primer nivell. En els últims anys, però, el Concurs ha patit una contradicció: mentre el món casteller creixia i l’interès pel certamen augmentava, el nombre de colles participants ha disminuït per qüestions logístiques.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Tarragona, organitzador del certamen, ha decidit donar-hi un impuls. Per primera vegada el XXIV Concurs de Castells tindrà lloc en dues jornades els dies 6 i 7 d’octubre de 2012 i comptarà amb la participació de 30 colles, en lloc de les 14 de l’última edició. A més, enguany es donarà el tret de sortida a la Biennal de Castells, un conjunt d’activitats que s’organitzaran al voltant dels castells per donar continuïtat al projecte més enllà del mateix Concurs.

Aquest serà el primer Concurs que es realitza des de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. I, a més, el Concurs serà un dels eixos principals de la Capital de la Cultura Catalana Tarragona 2012. En aquest nou context, en què els castells són més valorats i reconeguts que mai, la ciutat de Tarragona vol reivindicar el seu paper de capital castellera, apostant clarament per una de les mostres més representatives de la cultura popular catalana.