Enric Pujol: “La nostra manera de narrar els castells tenia un toc d’èpica”

Enric Pujol (Tarragona, 1954) és un periodista veterà. Es noten els anys d’ofici, quan parla, i amb la perspectiva històrica que sempre aporta a les seves reflexions. Reconegut, sobretot, per la seva tasca informativa i divulgativa en relació a l’activitat esportiva local, Pujol també va dedicar part de la seva trajectòria al fet casteller, així com a la crítica d’espectacles.

Continua llegint

El primer Concurs de Castells de l’any 1932

El dia 6 d’agost de 1932, la premsa recull la primera notícia de la preparació d’un concurs de castells que s’havia de celebrar a primers d’octubre a la plaça de braus de Tarragona. Es calculava que els premis podien superar les 5.000 pessetes i que “d’anar les coses tal com els organitzadors es proposen, mai s’haurà vist un conjunt de castells com el que està en preparació.” Un mes més tard, l’article titulat el “El refloreixement de l’art casteller” (Diari de Tarragona 09.09.1932) manifesta que “no es parla d’altra cosa arreu de la ciutat que del proper concurs de castellers (…) L’expectació és gran a Tarragona, però ho és més encara als pobles de les comarques veïnes on l’afició castellera a arribat a un punt que voreja la passió i en certs moments, el deliri”.

Continua llegint

Octavi Torné: “Dibuixo Tarragona perquè m’agrada explicar com la visc”


Quin és el teu color preferit?

El color verd i el blau marí.

Hi ha algun il·lustrador o il·lustradora que sigui un referent per a tu? Qui?

Doncs uns quants, tant il·lustradors com autors de còmic: Paula Bonet, Max, Paco Roca, Ximo Abadia, María Herreros, Conrad Roset, David Pintor… i sense oblidar el meu primer mestre en això del dibuix, que va ser l’Hugo Prades.

Quin és el primer dibuix que et va fer sentir orgullós? Descriu-lo.

Doncs farà quinze anys vaig fer un dibuix sobre la Baixada de l’Àguila a tinta xinesa i aquarel·la, amb tots els elements festius. A l’estudi tinc penjat l’original i en vaig repartir còpies als amics que hi sortien retratats.

Recomana’ns un llibre il·lustrat.

Us recomano dues novel·les gràfiques que m’han agradat últimament: Louis entre fantasmes, de Isabelle Arsenault i Fanny Britt, que són del Québec, i The Black Holes, de Borja González.

Amb quina tècnica t’identifiques més?

Llapis, tinta xinesa i aquarel·les. Si bé últimament el color el pinto digitalment, la base principal sempre és llapis i tinta.

Continua llegint