A Joana Biarnés (Terrassa, 1935-2018) se la considera la primera fotoperiodista dona d’Espanya. Sense una vocació clara sobre cap on volia enfocar la seva carrera, de molt jove va començar a ajudar al seu pare, Joan Biarnés, un respectat fotògraf esportiu de Terrassa, i als setze anys va publicar el seu primer reportatge al diari El Mundo Deportivo.

A principis dels anys seixanta va començar a treballar per algunes de les capçaleres més importants de Madrid i acabà exercint com a fotògrafa esportiva, de moda i industrial, de casaments, de retrat i de foto fixa en cinema.

Després de molts anys fotografiant cèlebres personatges com ara Raphael, The Beatles, Jackie Kennedy, Louis Armstrong, Joan Manuel Serrat, Marisol, Yul Brynner, Salvador Dalí… el 1985, desencantada del periodisme, va abandonar la professió per obrir un restaurant a Eivissa, Cana Joana.

Durant molt de temps, en Josep Casamartina i Parassols (Sabadell, 1956) va insistir-li, sense èxit, per poder recuperar algunes de les seves imatges i fer una exposició sobre la història de la moda.

Foto: Imma Cortés

Casamartina és historiador i crític d’art, arquitectura i moda, escriptor i guionista, i comissari independent especialitzat en arquitectura, art català i art espanyol, i teixits i moda dels segles XX i XXI. Finalment, “després de molts anys sense aconseguir-ho i quan, pràcticament, havia desistit, la Joana em va dir que endavant i ens vam posar a buscar entre més de 20.000 negatius“, explica Casamartina.

Així és com es va començar a gestar la mostra “Joana Biarnés, moda a peu de carrer”, una exposició amb 88 fotografies inèdites de moda dels anys 60 i 70 que es pot visitar fins el 22 de desembre al centre expositiu Tinglado 2 situat al Port de Tarragona.

Casamartina, que és el comissari de la mostra, assegura que amb aquesta exposició “volem demostrar tota la faceta que havia treballat la Joana Biarnés amb la moda, ja que va fer fotos, per exemple, amb Bastida i també amb molts altres modistes de Madrid”. De fet, explica que entre “tot aquest gran magma de negatius d’indumentària i moda vaig anar a buscar l’essència i el més interessant de cada sessió”. El seu objectiu principal era poder ensenyar la feina feta per la Joana Biarnés, però també explicar l’evolució de la moda.

L’exposició està organitzada pel Centre d’Art de l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa l’Arxiu Joana Biarnés.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i els horaris de visita són els següents:

  • De dimarts a dijous, de 10 a 13 h
  • Divendres i dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h
  • Diumenge i festius, d’11 a 14 h

Text: Laia Díaz
Foto de portada: José Tió / Fotografies: Cedides